Din aktiva lilla kung fu-mästare väger nu runt 2,7 kg och du känner säkert av varenda gram av den vikten i ditt bäcken. Lagret av lanugo som täcker hennes kropp trillar nu av och hon förlorar också lite fostertalg (men bli inte förvånad om hon fortfarande är täckt av en hel del av det när hon föds!).

Hennes hjärna växer fortare och fortare. Den är ungefär 1/4 så stor som en vuxen människas och under det första året kommer den att tredubblas i vikt. Hennes lungor är redo att andas luft, men hennes matsmältningssystem är fortfarande inte helt färdigt. Oroa dig inte – din mjölk kommer att vara den perfekta maten. Den tjocka gula råmjölken – den näringsrika vätskan som brösten producerar under de första dagarna innan mjölken kommer igång – kommer bokstavligen att täcka hennes tarmar med sjukdomsbekämpande antikroppar.

Och kolostrum (råmjölk) innehåller massor av kraftfulla vita blodkroppar. De kommer från din kropp och skyddar din bebis från farliga virus och bakterier. Det är inte så konstigt att det kallas för ”flytande guld”.

Råmjölken har också en laxerande effekt som hjälper henne att ”rensa ut” det klibbiga svart-gröna barnbecket (det första bajset) som har samlats de senaste månaderna. (Robin Williams sa en gång att barnbeck var som en blandning av kardborre och giftigt avfall!)

Gravid i vecka 36: Vad händer med din kropp?

Är det här ett tecken på förlossning? Wow. När ditt förlossningsdatum närmar sig växer sig både oron och förväntan starkare. Det finns så många tecken på att din kropp förbereder sig för förlossning! Du känner säkert redan till de stora: sammandragningar, vattnet som går, livmodertappen som blir kortare och öppnar sig och allt det din vårdgivare kan kontrollera när du närmar dig den beräknade förlossningsdagen. Men eftersom alla kvinnors kroppar och upplevelser är olika kan du även märka ett par mindre uppenbara tecken. Ett av de här tecknen är ett ständigt bajsande (vi snackar alltså hela dagen). Diarré är ett sätt för din kropp att rensa ur sig själv innan förlossningen. Det här kan pågå i ett par dagar. Det är inte kul, men tänk så här: mindre bajs i förlossningssalen!

Forskare vet fortfarande inte exakt hur förlossningsarbetet startar, men de vet med säkerhet att massor av hormoner är inblandade! Du kan få finnar längs med hakan eller käklinjen eller känna dig extra känslosam, och kanske få plötsliga gråtattacker. Och det är inte bara din kropp som bestämmer att ”nu kör vi”, bebisen har också en del att säga till om. Hon utsöndrar ett kortikotropinfrisättande hormon (CRH) som skickar ett meddelande till din moderkaka. Moderkakan utsöndrar då sina egna hormoner, östrogen och kortisol, som talar om för din livmoder att frigöra oxytocin. Oxytocin är det som sparkar igång sammandragningarna. Meddelandet från din moderkaka talar också om för dina fosterhinnor att utsöndra prostaglandiner som gör att livmodertappen mjuknar upp och öppnar sig. Dina hormoner är i full gång!

Vissa kvinnor beskriver de första faserna av förlossningen, innan sammandragningarna verkligen sätter igång, som mensliknande smärtor. Smärta i nedre delen av ryggen är vanligt (en varmvattenflaska kan ge lindring). Den här smärtan orsakas av – du gissade rätt – hormoner. Din moderkaka har utsöndrat något som kallas konnexin som arbetar tillsammans med oxytocin för att skapa sammandragningar. Kaskaden av hormoner som startar förlossningen kan ta lång tid eller hända relativt snabbt. Förvarna förlossningsvården om det finns en historia av snabba förlossningar i din familj (eller om dina andra barn var fartdårar)!

En att-göra-lista för när du är gravid i vecka 36

  • Börja med stretching av mellangården: Om du planerar för vaginal förlossning, kan stretching och massage av mellangården hjälpa. De flesta vårdgivare rekommenderar att man inte börjar förrän runt vecka 36. Se till att ha extremt rena händer och välklippta naglar och lite olja (du kan använda olivolja, kokosolja eller en annan vegetabilisk olja – Weleda producerar en för det här specifika ändamålet). Klicka här för tydliga anvisningar och ett visuellt hjälpmedel. Det kan vara lättare om din partner hjälper dig. Du ska givetvis höra med din läkare eller barnmorska om det är okej innan du börjar.

  • Prata om besökstider för gäster: Så snart din bebis är född så börjar de oplanerade besöken att ramla in. Du och din partner måste bestämma vem som kan dyka upp och när. Det här kan innebära att ni begränsar gästerna under den första veckan eller de två första veckorna så att du kan vila och återhämta dig... eller att dina föräldrar kommer och hjälper er direkt. Kom bara ihåg att fatta beslutet utifrån hur du känner dig, inte utifrån din oro över att såra någon.

  • Skapa en trygg omgivning att sova i: Läs på om riktlinjer för säker sömn. Din bebis bör t.ex. sova i ditt sovrum i minst sex månader, i ett separat sovutrymme och alltid på rygg. SNOO Smart Sleeper är den enda sömnlösningen som håller ditt barn säkert på rygg – under alla sovstunder/nätter. Dessutom hjälper SNOO till att lugna oroliga bebisar och främjar sömnen för bebisar – och föräldrar!

  • Bebissäker: Eftersom du är helt fokuserad på säkerhet är det ett perfekt tillfälle att bebissäkra ditt hem. Börja med brandlarm, brandsläckare, kolmonoxidlarm och nödreserver (om något oförväntat skulle inträffa).

  • Köp eller hyr en bröstpump: En bröstpump kan vara ett fantastiskt hjälpmedel om man måste vara hemifrån en längre period! Pumpa brösten i intervaller (5-10 minuter per bröst) och förvara sen mjölken i kylen i upp till tre dagar, eller i frysen i upp till sex månader.

          Lektion i graviditetsspråk

          Fostertalg: Ett smetigt vitt ämne som täcker fostrets hud för att skydda den i magen och under förlossningen.

          Lanugo: Ännu ett lager för att skydda din bebis ömtåliga hud. Bebisar tappar vanligtvis det här tunna lagret av hår under den tredje trimestern, även om en del bebisar föds med det.

          Utplåning: Ett förlopp där din livmodershals förbereder sig för förlossningen genom att bli mjukare, tunnare och kortare.

          Veckans citat

          Att vara pappa är inte något som perfekta män gör, utan något som gör mannen perfekt. – Frank Pittman

          Se liknande inlägg

          Have questions about a Happiest Baby product? Our consultants would be happy to help! Submit your questions here.

          Disclaimer: The information on our site is NOT medical advice for any specific person or condition. It is only meant as general information. If you have any medical questions and concerns about your child or yourself, please contact your health provider. Breastmilk is the best source of nutrition for babies. It is important that, in preparation for and during breastfeeding, mothers eat a healthy, balanced diet. Combined breast- and bottle-feeding in the first weeks of life may reduce the supply of a mother's breastmilk and reversing the decision not to breastfeed is difficult. If you do decide to use infant formula, you should follow instructions carefully.