Alla bebisar skriker – och det är positivt. Hur ska vi annars kunna veta om våra hjälplösa spädbarn fryser, är hungriga, känner sig ensamma eller har ont? I alla tider har man bara uppmuntrat mammor och pappor genom att säga att allt kommer bli bra och vänta tills bebisen växer ifrån det. Men det är lättare sagt än gjort! Så vad är de 5 S:en och varför är de så viktiga?

Gråt är jobbigt för bebisar OCH föräldrar

Det är typiskt för spädbarn att bli alltmer oroliga på kvällen och det kan sedan hålla i sig under flera timmar. Inte att undra på att föräldrarna blir oroliga, frustrerade och väldigt trötta.

Utmattning till följd av oavbruten gråt kan vara enormt stressande för en familj och leda till bland annat äktenskapsbråk, föräldradepression och övervikt. Det orsakar bilkrockar och andra olyckor – människor tar alla möjliga dåliga beslut när de är stressade och övertrötta. Det kan även vara farligt för bebisen när en slutkörd förälder somnar med det i famnen, på en soffa eller säng som inte är säker, då det ökar risken för plötslig spädbarnsdöd och kvävningsolyckor. Och tro det eller ej, den totala samhällskostnaden för problem till följd av bebisskrik och utmattade föräldrar ligger på över 1 miljard dollar om året!

Min ”Aha!”-upplevelse vid tröst av bebisar

De flesta läkare menar att kolikbebisar (bebisar som skriker över 3 timmar om dagen) är ett mysterium. Det brukade jag också säga, åtminstone fram till 1981 när jag fick höra talas om !Kung San-folket i Kalahariöknen, där det nästan aldrig tar mer än en minut för mammor att lugna sina gråtande bebisar. Ju mer jag funderade, desto mer övertygad blev jag om att vi kunde bli lika duktiga som !Kung-föräldrar om vi bara började använda två nya metoder:

  1. Alla bebisar föds 3 månader för tidigt. Nyfödda hästar kan springa inom en timme efter födseln men inte våra små söta bebisar. En virtuell 4:e trimester med en känsla av att vara i magen (ombonat, vaggande rörelse, tätsittande inlindning osv.) kan vara precis vad de behöver.

  2. Rytmen som barnet kände i livmodern utlöser en reflex som får bebisen att slappna av. Den här lugnande reflexen (calming reflex) fungerar som en av-knapp för gråt och på-knapp för sömn.

Mammorna hos !Kung-folket är fantastiska på att lugna barn genom att härma känslan i magen när de bär och vaggar sina barn 24/7... och matar dem 3 gånger i timmen.

Europeiska föräldrar har länge, medvetet eller ej, använt sig av liknande trick för att efterlikna miljön i en livmoder, som att ta en tur i bilen eller sätta igång dammsugaren för att få sina små att komma till ro. 

Grunderna i 5 S-metoden för att lugna oroliga barn

Smarta föräldrar över hela världen har kommit på olika varianter för att efterlikna den lugnande känslan i livmodern som jag kallar de 5 S:en: Swaddle, Side-Stomach Position, Shush, Swing, och Suck (linda, sidoläge, hyscha, gunga, suga).

1. Det 1:a S:et: Swaddle (inlindning)

Lindning härmar den tajta inpackningen från inne i magen och är grunden för att lugna barnet. Lindningen minskar antalet gånger som barnet spritter till och ger längre sovstunder. Lindade barn svarar fortare på de andra 4 S:en och håller sig lugna längre eftersom deras armar inte kan vifta runt. Rätt sätt att linda är att linda in armarna ordentligt, rakt ner längs sidorna men att låta höfterna vara lösa och böjda. Använd en stor, fyrkantig filt, se till att barnet inte blir överhettat eller kan krångla sig ur och täck inte huvudet. OBS! Spädbarn ska inte lindas hela dagen, bara när de är oroliga eller ska sova.

2. Det 2:a S:et: Side or Stomach Position (placering på sidan eller magen)

Ryggläge är den enda säkra ställningen att sova i, men det är den sämsta ställningen för att lugna ett oroligt barn. Det här S:et kan aktiveras genom att hålla bebisen på sidan, magen eller över din axel. Du kommer att märka att ditt barn slappnar av.

3. Det 3:e S:et: Shush (hyscha)

Tvärt emot vad som sägs behöver det inte vara helt tyst för att bebisar ska sova. I livmodern låter blodet som pumpar mycket högre än när vi dammsuger! Men allt vitt brus fungerar inte lika bra. Fläktsus och vågskvalp fungerar oftast inte eftersom de inte bullrar lika mycket som det gör i livmodern. Vitt brus är det som bäst efterliknar de magiska ljuden. Happiest Babys  Mp3-spelare har 6 specialutvecklade ljud som lugnar bebisen och får henne att sova bättre.

4. Det 4:e S:et: Swing (gunga)

Livet i livmodern är väldigt gungigt. (Föreställ dig till exempel hur fostret skumpar omkring inne i magen när du tar dig ner för trappan.) Ett stilla vaggande fungerar bra på lugna bebisar, men för att få stopp på en liten som gallskriker måste man använda snabba, små rörelser. Mina patienter kallar sådana rörelser för ”the Jell-O head jiggle”. När du gör övningen ska du alltid se till att bebisen har stöd för huvudet och nacken och använda små rörelser: gunga aldrig din bebis mer än 2,5 centimeter åt något håll. Jag rekommenderar dig starkt att titta på DVD:n så att du säkert gör rätt. (För din bebis säkerhet får du aldrig någonsin skaka hen i ilska eller frustration.)

5. Det 5:e S:et: Suck (suga)

Sugandet är ”grädden på moset” när bebisar ska lugnas. Många oroliga barn slappnar av och kommer in i ett djupt lugn när de suger. Nappar har en lugnande effekt på många spädbarn.

Fullständiga instruktioner hittar du i min bok Happiest Baby on the Block och medföljande DVD/streamingvideo (båda på engelska).

De 5 S:en – övning ger färdighet

Tekniken med de 5 S:en fungerar bara när den görs på exakt rätt sätt. Den lugnande reflexen är precis som knäreflexen: Om du slår några centimeter för högt upp eller långt ner så händer inget, men om du slår knät på exakt rätt ställe så får du genast en reaktion! Om de 5 S:en inte lugnar din bebis, ska du titta på Happiest Babys DVD / streamade video igen för att lära dig dem utantill. Eller prata med din barnläkare för att försäkra dig om att det inte är någon sjukdom som gör att din bebis är orolig.

Hur hänger de 5 S:en ihop med ett annat favorit-S: sömn?

Nyckeln till en god sömn är lindning och vitt brus. Jag fick en aha-upplevelse när jag insåg att den här tekniken kan hjälpa föräldrar under fjärde trimestern. Därför uppfann Happiest Baby SNOO, en innovativ babysäng baserad på de 5 S:en som hjälper till att lugna bebisar och gör att de somnar lättare. Det som föräldrar gillar allra mest är när den snabbt lugnar barnet klockan två på natten!

Se liknande inlägg

Have questions about a Happiest Baby product? Our consultants would be happy to help! Submit your questions here.

Disclaimer: The information on our site is NOT medical advice for any specific person or condition. It is only meant as general information. If you have any medical questions and concerns about your child or yourself, please contact your health provider. Breastmilk is the best source of nutrition for babies. It is important that, in preparation for and during breastfeeding, mothers eat a healthy, balanced diet. Combined breast- and bottle-feeding in the first weeks of life may reduce the supply of a mother's breastmilk and reversing the decision not to breastfeed is difficult. If you do decide to use infant formula, you should follow instructions carefully.