Gravid i vecka 37

Ler du vid tanken på att ha en gosig bebis i dina armar snart? Din bebis kanske också ler! Hennes ansiktsmuskler är fullt utvecklade och hon övar sig på förtjusande små grimaser och uttryck medan hon gör sig redo för sin stora debut.

Okej, hennes leende kanske inte betyder så mycket än… men 8 till 12 veckor efter att hon har kommit till världen kommer du att kunna få henne att skratta av förtjusning!

Din bebis storlek när du är gravid i vecka 37

Vecka 37 är din bebis lika stor som en nätmelon.

Hur många månader motsvarar det när jag är gravid i vecka 37?

När du är gravid i vecka 37 motsvarar det ungefär 8 månader och 1 vecka.

Gravid i vecka 37: Bebisens utveckling

Vid 37 veckor är lungorna fullt utvecklade och redo att andas luft. Insidan av lungorna är täckta med ”tensider” i ett lager tunt som en såpbubbla. Det här mirakulösa ämnet förhindrar att alla de små luftsäckarna i hennes lungor kollapsar varje gång hon andas ut (för tidigt födda måste ges en syntetisk variant för att hålla deras lungor öppna). Hennes grepp kan nu vara starkt nog att hålla sig fast i dina fingrar och hålla uppe sin kroppsvikt när du drar upp henne i sittande position. Den här gripreflexen är en av de saker som barnläkaren kontrollerar på bebisens första besök, tillsammans med sök- och sug-reflexerna.

Gravid i vecka 37: Vad du kan förvänta dig

Grattis, du klarade det! Om din bebis hade fötts den här veckan hade hon ansetts som ”tidigt fullgången”. (Före den här veckan hade hon räknats som för tidig.) Fullgången omfattar allt från 39 till 41 veckor, medan sen eller ”överburen” räknas från 42 veckor och framåt.

Om det är ditt första barn är det inte osannolikt att du kommer att gå över tiden – den genomsnittliga förstagångsgraviditeten varar i 41 veckor och en dag. Bara runt 5% av kvinnor föder på sina beräknade förlossningsdatum, vilket i själva verket borde kallas ”uppskattade förlossningsdatum”. Troligtvis är det här ingen tröst om du känner dig rastlös eller blir översvämmad av nyfikna meddelanden och mejl från familj och vänner.

Nästan alla läkare kommer att insistera på igångsättning om du går över 42 veckor, och många kommer bara låta dig gå till 41 veckor. De kommer antagligen vilja att du kommer på besök ofta under den här perioden och det är möjligt att de vill göra ett test för att kontrollera att din bebis inte utsätts för stress och för att kontrollera både din och din bebis biofysiska profil för att vara säkra på att ni mår bra. Det är ett icke-invasivt test för att mäta fosterrörelser, din bebis hjärtfrekvens och hur mycket fostervatten du har. Läkare börjar bli oroliga om graviditeten blir alltför långdragen eftersom moderkakan kan börja brytas ned, din bebis kan bli för stor och fostervattnet kan börja ta slut.

Prata med din barnmorska om hur de ser på igångsättning och hur länge de kommer att låta dig gå. Enligt en Cochrane review fanns det vissa fördelar med att sätta igång kvinnor som gick långt över tiden, men ”den eventuellt väldigt allvarliga risken är liten”.

En att-göra-lista för när du är gravid i 37

  • Lär dig tecknen på förlossning:

    • Vad är Braxton Hicks? Braxton Hicks är sammandragningar som känns som återkommande åtstramningar av magen. Många kvinnor beskriver dessa falska värkar som lättare mensvärk. Även om Braxton Hicks-sammandragningar kan kännas lite obehagliga och göra ont, så sätter de inte igång förlossningsarbetet eller öppnar livmoderhalsen.

    • Vad är “förvärkar”? ”Förvärkar” (som även kallas ”prodromala sammandragningar”) är lite annorlunda än Braxton Hicks, som inte är smärtsamma och inte kommer ofta. Förvärkar kan kännas som riktiga värkar – smärtsamma – men sammandragningarna är oberäkneliga och kommer med oregelbundna intervall. Många kvinnor upplever dem aldrig, medan andra har dem under flera dagar eller veckor innan själva förlossningsarbetet sätter igång.

    • Vad finns det för tecken på att det ”egentliga förlossningsarbetet” har satt igång? Om du har smärtsamma sammandragningar som inte avtar och som ökar i intensitet allteftersom tiden går, så ska du genast ringa din barnmorska. De är ett tecken på att det egentliga förlossningsarbetet har satt igång och i samband med detta går ofta slemproppen (som även kan se ut som en blodig flytning) och vattnet går – och det kan antingen strömma ut eller läcka ut lite i taget. För en del kvinnor går inte vattnet förrän de är mitt i förlossningsarbetet.

  • Ta reda på hur lång tid det tar att ta sig till sjukhuset eller förlossningskliniken: Att avgöra när det är dags att lämna hemmet under förlossningsarbetet kan vara svårt. Du måste undvika att komma för tidigt till det ställe där du ska föda, för att slippa bli hemskickad. Men du vill inte heller hamna på förstasidan för att du har fött i bilen! Ta reda på hur lång tid det tar att åka till det ställe där du ska föda när förutsättningarna är som bäst (ingen trafik) och när de är som värst (rusningstrafik). Se till att du även känner till en alternativ väg att ta dig dit.

  • Prova på Miles Circuit: Miles Circuit har utvecklats av en doula för att hjälpa till att få bebisen i rätt position. Det kan vara bra att öva innan ditt förlossningsarbete sätter igång och det kan användas även vid för tidig förlossning. Övningarna tar 90 minuter – du kan dock öka på träningen successivt för att nå upp till den längden.

  • Städa och organisera: Låt oss göra en sak klart: Vi säger inte att du måste göra det – be gärna din partner eller anställ någon för att städa. Många kvinnor upplever ett överväldigande behov att ”bygga ett bo” när den stora dagen närmar sig. Det är ett uråldrigt symtom som kommer i slutet av graviditeten, och du kommer känna dig bättre när du ger efter för det. Dessutom är det trevligt att komma tillbaka till ett rent hem efter förlossningen!

Roliga graviditetsfakta

Hicka före födseln gör din bebis redo att andas.

Inuti livmodern får bebisar via navelsträngen allt syre de behöver från din blodtillförsel. Vid födseln är alla genrep avklarade och det är sanningens minut för din bebis lungor. Det är därför hon övar på att andas innan dess genom att dra ihop diafragman och andas fostervattnet in och ut.

Veckans graviditetscitat

Något som är fantastiskt med att vara gravid är att man inte behöver en ursäkt för att kissa eller äta. – Angelina Jolie

Se liknande inlägg

Have questions about a Happiest Baby product? Our consultants would be happy to help! Submit your questions here.

Disclaimer: The information on our site is NOT medical advice for any specific person or condition. It is only meant as general information. If you have any medical questions and concerns about your child or yourself, please contact your health provider. Breastmilk is the best source of nutrition for babies. It is important that, in preparation for and during breastfeeding, mothers eat a healthy, balanced diet. Combined breast- and bottle-feeding in the first weeks of life may reduce the supply of a mother's breastmilk and reversing the decision not to breastfeed is difficult. If you do decide to use infant formula, you should follow instructions carefully.