Din bebis är inte redo att födas riktigt än, men nästan alla hennes system är klara! Hon väger antagligen över 2,2 kg nu och är runt 46 cm lång. Nu växer hon inte så mycket mer på längden, men hon fortsätter att lägga på sig vikt och bli mulligare. Hennes främsta uppgift fram till sin födelsedag är att lägga på sig vikt (vilket betyder att du också kommer att göra det).

Hennes skelett börjar bli starkare (de broskiga ändarna förvandlas till hårdare kalcium), men hennes knäskålar har inte formats och hennes skallben har ännu inte växt ihop. På grund av de här individuella skallbenen föds din bebis faktiskt med fler ben än du själv har i din kropp. 

Varför föds en bebis med flera separata skallben? För att göra plats åt den växande hjärnan! Huvudstorleken på en nyfödd är ungefär 75% av en vuxens. Och vid 2 års ålder har den växt ytterligare 33% och är nästan i vuxenstorlek. (Vid 18–24 månader är skallbenen permanent ihopväxta.)

Skallen pressas ihop och de rörliga skallbenen överlappar varandra under förlossningsskedet. Det gör huvuddiametern 1,3 cm mindre för att hjälpa bebisar att klämma sig genom födelsekanalen. 

Det nyfödda barnets skalle har två ”mjuka punkter” (även kallade fontaneller). De är som små sjöar omringade av närliggande öar av tunt ben som har förbindelse med varandra. Det finns en som är ca 4 cm på främre delen av huvudet och en i fingertoppsstorlek längre bak, nästan mitt på huvudet. Båda är täckta av ett väldigt starkt, men flexibelt membran så att hjärnan inunder är fullkomligt skyddad. Membranet är tåligt som ben så oroa dig inte för att röra vid det när du klappar din bebis huvud eller tvättar håret.

Gravid i vecka 35: Vad händer med din kropp?

Har din normala gångstil blivit lite vaggande? Välkommen till klubben!

När din bebis ”sjunker ner” i ditt bäcken blir det besvärligare att röra sig och du kanske tycker att det är allt svårare att sitta eller till och med ligga bekvämt. Ett av de bästa sätten att få lindring är att lägga dig i ett badkar, en pool eller i havet för att låta vattnet avlasta dina fötter och leder.

Plötsliga, skarpa smärtor djupt inne i din slida kan vara nästa ovälkomna besvär som dyker upp. Ibland är smärtan orsakad av att bebisens huvud trycker rakt på en nerv i bäckenet – eller så kan det vara att din livmodertapp har börjat öppna sig. Oavsett så är det ett tecken på att saker och ting går åt rätt håll.

Braxton Hicks-sammandragningar är från och med nu vanligt förekommande. Forskare vet fortfarande inte vad som orsakar dem, men många tror att det är kroppens sätt att förbereda sig inför den riktiga förlossningen. Viktigt att veta: Braxton Hicks-sammandragningar ökar inte i intensitet med tiden, kommer inte regelbundet och kan vanligtvis försvinna om man rör sig eller dricker vatten. Men om du är tveksam är det alltid bäst att ringa din läkare bara för att kolla upp ifall det är början på den ”riktiga händelsen”.

Ett annat oväntat symtom kan vara att det börjar göra ont i en hand eller arm. Den vätska som ansamlas i din kropp kan klämma en nerv i handleden och orsaka karpaltunnelsyndrom. Det här kan göra att du måste ha på dig en skena och lägga is på området för att få lite lindring innan förlossningen, då värken försvinner tillsammans med vätskeansamlingen. 

En att-göra-lista för när du är gravid i vecka 35

  • Skaffa blöjor och våtservetter: Var förberedd på att de kommer att gå åt som smör i solsken. Men köp inte för många blöjor i storlek för nyfödda. Många bebisar växer så fort att innan du vet ordet av så måste du ha en storlek större. Se till att packa ett par i din förlossningsväska om du skulle behöva dem när du åker hem från sjukhuset eller förlossningskliniken.

  • Skäm bort dig själv: Unna dig en klippning, en manikyr/pedikyr eller en gravidmassage. Du förtjänar det!

  • Köp nappflaskor: Även om du tänker amma så är det ändå bra att ha några stycken. När amningen kommit igång ordentligt och går bra – vanligtvis när din bebis är 2-3 veckor – kommer sjukvårdspersonalen förmodligen att föreslå att du ger en nappflaska varje dag eller varannan dag, bara för att din bebis ska lära sig att dricka från en gumminapp. Det är då som du kommer se om din bebis tycker om den typ av nappar som du köpt eller om du måste prova ett par andra märken innan din bebis är nöjd. Om du ger din bebis modersmjölksersättning så kan du givetvis diskutera ditt val av modersmjölksersättning med din sjuksköterska eller läkare. 

  • Läs på om procedurer för nyfödda: Om du väljer att föda på sjukhus så har du förmodligen redan läst på om vilka förlossnings- och födelseprocedurer de har. Men glöm inte de standardprocedurer som din bebis kommer att genomgå. De inkluderar en k-vitaminspruta, antibakteriell ögonsalva, rensugning av luftvägarna och ett första bad. Du borde även fråga om vad sjukhuset har för inställning till fördröjd navelsträngsklippning.

Sant eller falskt?

Gravida kvinnor bör förbereda sina bröstvårtor för amning.

Som om du inte har tillräckligt att göra just nu! Det här stämmer tack och lov inte. Du behöver inte ”härda” dina bröstvårtor. Ömma och såriga bröstvårtor orsakas av att bebisen inte får ett bra tag om bröstet eller om hen har kort tungband.

Överdriven stimulering av bröstvårtorna kan rentav framkalla en tidig förlossning. Det är faktiskt en av de metoder läkare och barnmorskor ofta använder för att sätta igång förlossningsarbetet, så lämna dem ifred tills vidare. (Men be omedelbart din vårdgivare om hjälp om du har platta eller inåtvända bröstvårtor!) 

Veckans citat

De få gånger min gråtande bebis somnade före mig, ägnade jag tiden åt mig själv! Jag tog ett bad, kopplade av med en drink, läste en bok och hoppades att hon skulle sova lite längre. –  Frances Wells Burck, Babysense

Se liknande inlägg

Have questions about a Happiest Baby product? Our consultants would be happy to help! Submit your questions here.

Disclaimer: The information on our site is NOT medical advice for any specific person or condition. It is only meant as general information. If you have any medical questions and concerns about your child or yourself, please contact your health provider. Breastmilk is the best source of nutrition for babies. It is important that, in preparation for and during breastfeeding, mothers eat a healthy, balanced diet. Combined breast- and bottle-feeding in the first weeks of life may reduce the supply of a mother's breastmilk and reversing the decision not to breastfeed is difficult. If you do decide to use infant formula, you should follow instructions carefully.