Om din lille vaknar och är hungrig varje natt kan det, i kombination med att man ger honom mer mjölk på dagarna, vara en bra idé att fylla upp hans lilla mage med en dream feed på kvällarna. Det är lite som när man tankar bilen med de sista dropparna för att fylla den till brädden... och därmed slippa stanna och tanka på vägen. Med en dream feed undviker man – eller fördröjer – den vanligaste anledningen till att bebisar vaknar på natten: det kurrar i magen.

Vad är dream feed?

En ”dream feed” innebär att man väcker sin bebis, utan att hon vaknar helt, och ger henne ett sista mål innan man själv knyter sig för natten. Bebisar som somnar runt 18–20 på kvällarna vaknar ofta och vill ha mat mitt i natten. Forskning visar att om man ger dem ett extra mål mat mellan kl 22 och midnatt vaknar de inte lika ofta på nätterna utan sover gott fram till en lite mer rimlig tid på morgonen. Det här är en rutin som kan inkluderas i din bebis vanliga sovschema.

Hur ger jag en dream feed?

Är du redo att prova? Gör så här:

  • Lyft försiktigt upp din bebis ur vaggan eller bebissängen någon gång mellan kl 22 och midnatt (ungefär när du själv ska lägga dig).
  • Ge din lille bröstet (eller flaskan) så att han börjar äta trots att han inte är helt vaken.
  • Låt honom äta 5–10 minuter på varje bröst (eller i ca. 20 minuter vid flaskmatning).

Om din bebis är sömnig kanske du behöver väcka honom lite genom att byta blöja, kittla honom under fötterna eller svalka av hans ben eller ansikte med en våt tvättlapp.

Ska bebisen rapas efter en dream feed?

Ja. Du ska alltid rapa barnet efter en dream feed, liksom efter varje matning, innan du lägger tillbaka ditt barn på rygg.

Så får du din bebis att somna igen

För att få bebisen att somna igen efter en dream feed är de 5 S:en (Swaddling, Side/Stomach, Shushing, Swinging, Sucking) till stor hjälp.

Linda först din bebis om du inte redan har gjort det och sätt därefter igång ett brummande vitt brus. Jag rekommenderar att ha ljudet på hela natten, men man kan tillfälligt höja volymen precis när man lägger ner den lille i sängen igen.

Utöver vitt brus blir bebisar även sömniga av rytmiska rörelser. SNOO Smart Sleeper är en bebissäng med både ljud och rörelse (och inbyggd linda!) som hjälper bebisar att somna snabbt efter maten (vilket ofta bidrar till att även övriga familjen sover gott).

Andra väl beprövade knep är att gunga i en gungstol, gå runt med bebisen i famnen, sitta och gunga på en pilatesboll eller ge bebisen en napp. (Ett extra plus är att risken för plötslig spädbarnsdöd minskar om bebisen sover med napp i munnen.)

Kom ihåg att göra det snabba ”vakna-och-sova”-tricket, som lär din bebis att somna på egen hand, när du lägger tillbaka din bebis i sängen.

Varför dream feed är så bra för ditt barn:

  • Hen får de extra kalorier som hen behöver för att sova bättre.
  • Måltiden infaller när det passar dig (du kan sova längre).
  • Matningen görs inte som svar på barnets gråt. Att svara på gråt med matning kan, utan att det är din avsikt, uppmuntra barnet att äta mer på natten.
  • Barnet kommer att äta mindre på natten och därför vara hungrigare på morgonen och det i sin tur kommer att öka mängden mat på dagen.

Ska jag väcka mitt barn för att ge en andra dream feed?

Om din bebis ofta vaknar vid halv fyra på morgonen trots att hon har fått en dream feed och trots att ni spelar ett högt, brummande vitt brus kan du överväga att ställa klockan på tre och ge henne ytterligare en dream feed. Tanken är att lyfta upp och mata den lilla innan hon väcker dig så att hon får den mat hon behöver utan att bli belönad för att hon har vaknat och gråtit.

Om du ger en dream feed tidigt på morgonen ska du ge mindre mjölk än vanligt. Om du ammar ger du bara från det ena bröstet vid en andra dream feed. Om du flaskmatar dubblar du mängden vatten som står angivet i bruksanvisningen (endast vid ett mål) under några dagar.

Notera dock att det är viktigt att man inte späder ut mjölken vid övriga måltider eftersom det kan leda till näringsbrist. Att göra det vid den här tiden på dygnet är en helt annan sak. Syftet med dubbla mängden vatten är att fylla magen med tillräckligt många ml, men med färre kalorier. Då kan bebisar sova fram till morgonen... då de är hungriga och vill ha mat igen.

Kom ihåg att målet är att ge samma antal kalorier per dygn, men att lägga en större andel av matstunderna under vakna timmar – en sådan justering kan förbättra nattsömnen märkbart! Det bästa är att inte prata eller gosa för mycket vid halvfyratiden på morgonen. Du vill naturligtvis vara kärleksfull när du matar ditt barn utan att få honom att tro att det är lekdags.

Vid vilken ålder borde jag sluta med dream feed?

Målet med drömmatning är att hjälpa ditt barn att sova från det att du går och lägger dig och fram till morgonen. Alla barn är olika, därför finns det inga specifika åldersrekommendationer. Min tumregel är att du kan säga hej då till drömmatningar 2–4 veckor efter det att ditt barn sover gott från drömmatningen till morgonen.

Se liknande inlägg

Have questions about a Happiest Baby product? Our consultants would be happy to help! Submit your questions here.

Disclaimer: The information on our site is NOT medical advice for any specific person or condition. It is only meant as general information. If you have any medical questions and concerns about your child or yourself, please contact your health provider. Breastmilk is the best source of nutrition for babies. It is important that, in preparation for and during breastfeeding, mothers eat a healthy, balanced diet. Combined breast- and bottle-feeding in the first weeks of life may reduce the supply of a mother's breastmilk and reversing the decision not to breastfeed is difficult. If you do decide to use infant formula, you should follow instructions carefully.