Vad innebär sömnregressionen vid 4 månaders ålder?

Sömnregressionen runt 3–4 månaders ålder är förvirrande och frustrerande för många föräldrar. Med de här tipsen behöver du inte vara en av dem!

Det kommer en tid då föräldrars lilla bebis börjar sova bättre, och man är så lättad och glad. Men man ska inte vara för snabb med att gratulera sig själv… ett par sömnutmaningar lurar i den inte alltför avlägsna framtiden:

  • Bebisen kommer att börja rulla till magläge. När det händer måste man sluta linda, vilket kan betyda att hen gråter mer och vaknar oftare.
  • Hen kommer att ha en tillväxtperiod. Och oj, vad hen kommer att vara hungrig!
  • Bebisen kommer att få tänder eller en förkylning, vilket kan vara obekvämt.
  • Hen kommer att bli medveten om den stora vida världen runt omkring sig! Och mer känslig för temperaturer och ljus.
  • Din bebis kommer att vakna och vilja leka.

Och helt plötsligt så sover din bebis inte bra längre.

Det här fenomenet kallas sömnregression och kan vara väldigt förvirrande för föräldrar. Du kanske tänker: ”Jag vet att min bebis kan sova bättre… han sov ju bättre. Vad är det som händer?!”

De flesta föräldrar blir tagna på sängen av det här och vet inte vad de ska göra. Men om du ser till att etablera hälsosamma sovvanor kan du undvika de flesta, om inte alla, problem som kan uppstå.

Därför kommer sömnregressionen vid 4 månaders ålder

Vad har ändrats? Din nyfödda lilla kattunge är nu ett 3-4 månader gammalt socialt lejon. Hen sover ytligt och vaknar… uttråkad! Det är för tyst, för stilla för bebisen. Din sällskapssjuka 4-månadersbebis kommer att vakna och tänka: ”Hallå, du med det långa håret. Kom tillbaka! Jag vill leka!”

Vad många föräldrar inte inser är att om man plockar upp bebisen är det som en belöning för att hen vaknade, bara genom att man är närvarande eller ger hen uppmärksamhet.

Det vanligaste rådet för att hantera 4-månadersfasen är att använda sömnträningsmetoden gråt-tills-du-somnar, men det känns inte bra för de inblandade. Och den här sortens sömnträning kan misslyckas helt och leda till timmar av gråt.

Hur länge varar sömnregressionen vid 4 månaders ålder?

Regressionen vid 4 månaders ålder kan vara mellan 2 och 6 veckor. Alla barn är dock olika och medan en del kan ta sig igenom sin sömnregression på ett par dagar, kan andra behöva en längre tid. 

En bättre metod för sömnregression vid 4 månaders ålder

När det gäller 4-månadersfasen är det bäst att jobba förebyggande för att hjälpa din bebis. Här är vad jag föreslår:

  • Linda bebisar på ett säkert sätt. Att linda bebisar ordentligt, tajt, kan hindra dem från att rulla över till magläge. 
  • Använd rätt sorts rörelser och ljud så att när din bebis kommer in i lättsömn vaggas hon tillbaka till sömns istället för att vakna.
  • Förutse (och minska) hunger under natten, genom att uppmuntra matningar under dagen och även en dream feed runt kl. 23:00/midnatt.
  • Planera in massor av utomhustid. Frisk luft och solljus kan hjälpa din bebis att lära sig skillnaden mellan dag och natt.

Och det är här som Happiest Baby:s SNOO Smart Sleeper kan vara ett fantastiskt hjälpmedel för att främja sömn. SNOO lär bebisar sova bättre genom att hjälpa dem med deras sömnvanor på dagen/natten från första början, med hjälp av rytmer som är bekanta för dem från när de låg i magen och genom att snabbt svara när bebisar är oroliga innan de vaknat helt. Den gör det även möjligt för dig att linda under en längre tid utan att behöva bekymra dig, eftersom SNOO:s särskilda inlindning gör att bebisar sover på rygg (traditionella inlindningar kan inte användas när bebisen kan rulla över på mage).

Föräldrar kan enkelt hjälpa sina bebisar genom att justera SNOO-inställningarna och ”låsa” SNOO på en högre nivå för att underlätta nattsömnen. Precis som en förälder skulle vagga och hålla en bebis mer kraftfullt när hen är ledsen kan man alltså öka SNOO-nivån för att ”höja insatsen”. Genom att anpassa SNOO lugnar man bebisen lite extra så även om bebisen rör sig vaknar hen inte helt och hållet.

Se liknande inlägg

Have questions about a Happiest Baby product? Our consultants would be happy to help! Submit your questions here.

Disclaimer: The information on our site is NOT medical advice for any specific person or condition. It is only meant as general information. If you have any medical questions and concerns about your child or yourself, please contact your health provider. Breastmilk is the best source of nutrition for babies. It is important that, in preparation for and during breastfeeding, mothers eat a healthy, balanced diet. Combined breast- and bottle-feeding in the first weeks of life may reduce the supply of a mother's breastmilk and reversing the decision not to breastfeed is difficult. If you do decide to use infant formula, you should follow instructions carefully.