Det är vecka 40 av din graviditet! Nu är du säkert redo att sätta igång! Din bebis väger mellan 2,7 och 4,1 kg nu, genomsnittet ligger på 3,4 kg. Hon har hår på huvudet (eller kanske bara lite fjun), ögonbryn, ögonfransar, en söt liten näsa och naglar på fingrarna och tårna. Hennes hand kan greppa, hennes mun kan suga och svälja och hennes lungor, hjärta och mage är redo att köra. Hon har kissat i fostervattnet i flera månader, men hon har ännu inte bajsat. Om hon gör det innan födseln kan det vara ett tecken på att hon inte mår bra. Ett tecken på det här är om ditt vatten går och det luktar eller är missfärgat. Man har teoretiserat att bebisar även kan bajsa i livmodern om de går över tiden eftersom deras matsmältningssystem är färdigt.

Barnbeck, hennes första bajs, består av fostervatten, fosterceller och lanugo, det lager av hår som täckte henne i livmodern. Det här är något du kommer att få torka bort från din nyfödda i ett par dagar. I takt med att hon börjar dricka mjölk kommer hennes bajs (du kommer att bli väldigt bekant med hennes bajs!) gradvis att bli ljusare och ändra färg. En frisk, ammad nyfödd bebis bajs är gult, flytande och smutsliknande. En frisk, ersättningsmatad nyfödd bebis bajs är ljusbrunt och krämigt som jordnötssmör. 

Gravid i vecka 40: Vad händer med din kropp? 

Fortfarande gravid? Håll ut. De flesta kvinnor föder inom en och en halv vecka från beräknat förlossningsdatum, men vi vet att varje dag känns som en evighet. Din bebis ligger djupt inne i ditt bäcken och allt det trycket gör att dina könsdelar känns väldigt svullna. Det här trycket kan orsaka en skarp smärta, som ett ”blixtnedslag i skrevet”.

Såvida din bebis inte ligger i sätesläge eller tvärläge så trycker hennes huvud mot din livmoderhals som redan börjar tunnas ut och utvidga sig. Utvidgningen kan ta väldigt lång tid och du känner kanske inte att det händer. Om du är nyfiken kan förlossningsvården se efter hur det går.

Flytningarna har ökat, men håll ett öga på om något ser klibbigt ut, som äggvita. Det är din slempropp. Den kan lossna hela på en gång eller lite då och då, och det är ett tydligt tecken på att förlossningen närmar sig. Andra tecken är rena blödningar, rosafärgat slem eller slem med blodstrimmor i.

Om ditt vatten går ska du ringa din läkare direkt eftersom förlossningen troligtvis väntar precis runt hörnet. Om fosterhinnorna brister för tidigt kommer din läkare eller barnmorska att tala om för dig hur länge det kommer att dröja innan du sätts igång. Det är på grund av att påsen med fostervatten skyddar din bebis från infektioner och ju längre tiden går efter att den har brustit, desto mer ökar risken för infektion.

En att-göra-lista för när du är gravid i vecka 40

  • Njut av att umgås med din partner: Alla säger förmodligen till dig “sov medan du kan” eller att planera för aktiviteter som är svåra att göra när bebisen är född. Lättare sagt än gjort, särskilt om det är du som är gravid i vecka 40! Men det ligger en del sanning i det. När din bebis är född kommer du att vara upptagen dygnet runt. Gå ut och ät, se en film på bio och träffa vänner.

  • Be om hjälp efter förlossningen: Och ange i detalj vad du behöver. Om familj och vänner erbjuder hjälp, så tala om för dem exakt vad du behöver – mat, någon som går ut med hunden eller bara håller eller vaggar din bebis så att du kan vila. (Du kan vilja lägga till SNOO Smart Sleeper till din ”by”. Det är som att ha ett extra par händer när mormor/farmor gått hem!) 

  • Skriv upp frågor för ditt första besök hos barnläkaren: Du kommer att behöva veta hur ofta du ska komma på besök under de första månaderna. Du kanske även vill ställa frågor om vaccinationer, amningstips osv.

  • Läs på! Det är lätt att bli uppslukad av förlossningsarbetet och förlossningen, men detta utgör knappt en dag (eller ett par dagar) i ditt barns liv. Här är 4 artiklar som du bör läsa som kommer göra de första dagarna med din bebis lättare:

Vi rekommenderar också att läsa (och se!) The Happiest Baby on the Block. Boken svarar på massor av frågor som nya föräldrar kan ha och DVD:n är helt klart det bästa sättet att lära sig 5 S-tekniken för att lugna bebisar!

Veckans citat

Folk som säger att de sover som en bebis har vanligtvis inga barn. – Leo J. Burke 

Se liknande inlägg

Have questions about a Happiest Baby product? Our consultants would be happy to help! Submit your questions here.

Disclaimer: The information on our site is NOT medical advice for any specific person or condition. It is only meant as general information. If you have any medical questions and concerns about your child or yourself, please contact your health provider. Breastmilk is the best source of nutrition for babies. It is important that, in preparation for and during breastfeeding, mothers eat a healthy, balanced diet. Combined breast- and bottle-feeding in the first weeks of life may reduce the supply of a mother's breastmilk and reversing the decision not to breastfeed is difficult. If you do decide to use infant formula, you should follow instructions carefully.