Gravid i vecka 38: Bebisens utveckling

Precis som du är din bebis redo för sin stora entré! Hon väger mellan 2,7 och 4 kg och är lite över 45 cm lång. Hennes hjärna är nu redo för sin nästa stora uppgift – livet utanför livmodern. Den är perfekt skapad för att hjälpa henne att hantera den kommande floden av nya intryck: starkt ljus, leende ansikten, nya dofter, ljud och beröringar.

Bebisens lungor förbereder sig också för den stora premiären! Det första andetaget utgör en enorm livsförändring. Bebisens lungor är fyllda med platta luftsäckar, men varje liten säck är täckt med ett lager av ett särskilt kemiskt ämne som kommer hålla dem öppna efter att de första andetagen har utvidgat lungorna.

Dramat med att komma till en ny värld – den kalla luften på hennes blöta kropp och ljuset i ansiktet – får hennes hjärna att kickstarta andningen. Redan i vecka 38 är hon redo att göra allt. Men att vänta 60–90 sekunder med att klippa navelsträngen kommer att ge henne lite extra blod, syre, järn och stamceller.

Eftersom de har magra ben och armar och stora huvuden har bebisar mer hud som exponeras än vuxna, och därför håller deras kroppar inte sig varma länge. För att hjälpa bebisen att värma upp kroppen, har din bebis lagrat ett särskilt brunt fett som skapar extra värme och som hen kommer göra slut på under den första eller andra dagen. Ett annat fantastiskt sätt att hålla din bebis varm på – och börja skapa tajta band och sätta igång amningen – är att ha hud-mot-hud-kontakt från första början.

Gravid i vecka 38: Vad du kan förvänta dig

Låt oss prata om något du antagligen går och tänker på konstant nuförtiden: förlossning. Vid vecka 38 börjar din kropp förbereda sig för förlossning.

Tecken på förlossning:

  • Din bebis ”sjunker”
  • Din livmodertapp öppnar sig
  • Mer kramper och ryggont
  • Diarré
  • Slutar öka i vikt
  • Mer utmattning och trötthet
  • Din slempropp lossnar och/eller dina flytningar ändrar färg
  • Starkare och mer frekventa sammandragningar
  • Vattnet går

OBS!Kramper när du är gravid i vecka 38: När du är gravid i vecka 38 kommer du känna av mer och mer kramper och smärta i nedre delen av ryggen och ljumskarna ju närmare förlossningen du kommer. Dina muskler och leder börjar ändras och sträckas ut för att förbereda sig för förlossningen.

Om du upplever något av ovanstående tecken på förlossning vid vecka 38 är det bara att säga grattis! Din bebis är på väg. Här är allt du behöver veta om de 3 förlossningsfaserna.

Fas 1: Öppningsskedet, utdrivningsskedet och efterbördsskedet

Förlossningen är indelad i 3 faser. Den första fasen är den längsta och består av sammandragningar, sammandragningar och…japp, fler sammandragningar!

OBS! Din livmoder är en muskelsäck. Under förlossningen växlar den mellan att dra ihop sig (sammandragningar) och slappna av. När den drar ihop sig trycker muskeln bebisen nedåt… och pressar hans huvud mot din livmodertapp. Det gör livmodertappen kortare (effacement) och leder till att den börjar öppna upp sig (utvidgning).

Fas 1 börjar ofta långsamt och smygande. (Att vattnet går kan verka dramatiskt, men även det kommer i regel som droppar snarare än en störtflod.) Vissa kvinnor beskriver början på fas 1 som mensvärk eller smärta i nedre delen av ryggen, men snart ökar sammandragningarna i styrka, längd och antal. För nya mammor varar den här fasen vanligtvis i 6–12 timmar, men kan fortsätta i en dag eller längre. (Om du har fött barn tidigare kan det gå mycket fortare!)

Om det är din första förlossning och du inte är i en riskgrupp kan din barnmorska rekommendera att du stannar hemma under större delen av den här fasen. Försök att slappna av, drick mycket och ät lätta, kolhydratrika måltider för att hålla energin på topp. Om du kan sova så gör det! Att föda barn är som att springa ett maraton, inte en sprint, och du vill inte ta ut dig för mycket i början.

Din barnmorska kommer att säga till dig att ta tiden på dina sammandragningar (från början av en till början av nästa – inte till slutet) och råda dig när du ska ringa dem eller åka till sjukhuset.

Väl på förlossningsavdelningen kommer livmodertappen att undersökas för att se hur mycket du har öppnat dig. Ifall du behöver öppna dig mer är det möjligt att du kommer att skickas hem eller bli tillsagd att gå på en promenad eller äta något.

När du väl börjar det aktiva förlossningsarbetet kommer du att ha starka sammandragningar som varar i runt en minut med 3–5 minuters mellanrum. Det kan vara svårt att prata eller gå runt. Vid det här laget kommer din livmodertapp att ha öppnat sig 3–10 centimeter. (I genomsnitt öppnar sig livmodertappen 1 cm/timme, men precis som med tidigare förlossningsfaser så är det olika för alla kvinnor.) Om du väljer att ta epidural så är det dags nu!

Utdrivningsskedet är det mest intensiva skedet. Lyckligtvis är det också det kortaste! Du kommer att öppna dig de där sista centimeterna och dina sammandragningar kommer fortare. Fas 1 är över när din livmodertapp har öppnat sig 10 cm (helt öppen).

OBS! Epiduralbedövning kan försvaga dina sammandragningar och förlänga förlossningen med 40–90 minuter (och kan även leda till att man tar fler läkemedel – såsom oxytocin vilket ges för att öka sammandragningarna).

Fas 2: Föda ditt barn i graviditetsvecka 38

När du är helt öppen ska du börja krysta, vilket är en överväldigande muskelimpuls precis som kräkningar (men där nere). Vissa kvinnor kan kontrollera krystningarna, men om du har fått epiduralbedövning kommer din barnmorska troligen att guida dig när du ska krysta hårt och när du ska sakta ner och låta din kropp slappna av och öppna sig.

Till slut kommer din bebis huvud att komma ut (en del kvinnor ber om en spegel för att kunna se bebisens huvud komma ut). Efter det kommer du bli ombedd att krysta rejält – igen – för att få ut bebisens axlar. Sedan kommer resten av kroppen att glida ut som en hal liten våt fisk. Om det inte finns något behov av omedelbar sjukvård för din bebis, kommer bebisen att läggas på ditt bröst och täckas med en varm filt.

DU. KLARADE. DET! Grattis, du har blivit mamma!

Fas 3: Föda fram moderkakan

Men vänta! Det kommer mer…

Du är inte helt klar än… du måste krysta fram moderkakan. Oroa dig inte, det här är den lättaste delen och normalt glider den bara ut efter ett par minuter.

Om du vill amma så bör du börja direkt. (Bonus: amningen gör att din livmoder drar ihop sig och hjälper den att få ut moderkakan och krympa i storlek.) Du kommer också att förlora en hel del blod, ungefär en halv liter. Din vårdgivare kommer att massera din mage för att få ut allt blod och hjälpa livmodern att dra ihop sig. Om du inte har kateter kan du bli ombedd att gå och kissa eftersom en full blåsa kan hindra livmodern från att tömma sig helt och hållet.

Din läkare eller barnmorska kommer att sy eventuella bristningar eller snitt i mellangården. Om du har fått epiduralbedövning kommer du inte att känna detta, annars kommer du att få lokalbedövning. (Det gör sällan ont eftersom hela födelseprocessen vanligtvis gör blygdläpparna lite bedövade.)

OBS! Efter allt det här arbetet kan du upptäcka att du skakar okontrollerbart i flera minuter – eller i över en timme. Det kan kännas konstigt, men tro oss: du håller inte på att dö! Man har teoretiserat att skakningarna beror på de snabba hormonskiftningarna eller adrenalinkicken under förlossningen.

Gravid i vecka 38: Att-göra-lista

  • Ät mat inför förlossningen: Förlossningen är som en idrottstävling. Du kommer vara törstig och svettig under tiden... trött och öm efteråt. Rätt bränsle kan hjälpa: Ät en eller två ordentliga måltider i det inledande skedet av förlossningen (särskilt om ditt sjukhus har en policy som inte tillåter att man äter under aktivt förlossningsarbete); drick små klunkar av vätska med elektrolyter, t.ex. kokosvatten, samt tugga i dig snacks som ger dig energi och håller ditt blodsocker uppe. Efter förlossningen kan det vara bra att äta frukter som återställer vätskebalansen i kroppen, som t.ex. vattenmelon, eller bränsle som t.ex. banan.

  • Bunkra upp med basvaror: Toapapper, tvättmedel osv. Köp dem nu så du inte behöver springa ut och köpa mer under den första stressiga veckan med din bebis.

  • Glöm inte köpa bröstvårtskräm: En bröstvårtskräm med lanolin eller sheasmör kan verka lindrande under de första dagarna som du ammar. Ta med den till sjukhuset.

Gravid i vecka 38: Varför vattnet går

Fostervattnet omges av två fosterhinnor och båda måste spricka för att vattnet ska gå. Precis som mycket annat när det gäller graviditet och förlossning så är den exakta anledningen till varför vattnet går ett mysterium. Men vi vet att hormonerna som hjälper livmodern att dra ihop sig – prostaglandinerna – är delvis ansvariga. Sammandragningarna bidrar också till att fosterhinnorna förtunnas.

I filmer och på tv går nästan alltid vattnet dramatiskt på en offentlig plats. I verkliga livet händer det inte för de flesta kvinnor förrän de är i aktiv förlossning. För vissa kvinnor går vattnet tidigt (det kallas för tidig fostervattenavgång) och väldigt sällan föds en bebis med segerhuva eller i en intakt fostervattensäck. Det är inget man glömmer i första taget!

Hur många månader motsvarar det när jag är gravid i vecka 38?

När du är gravid i vecka 38 motsvarar det ungefär 8 månader och 3 veckor.

Veckans graviditetscitat

Det finns en hemlighet i vår kultur, och det är inte att förlossningar är smärtsamma. Det är att kvinnor är starka. – Laura Stavoe Harm

Se liknande inlägg

Have questions about a Happiest Baby product? Our consultants would be happy to help! Submit your questions here.

Disclaimer: The information on our site is NOT medical advice for any specific person or condition. It is only meant as general information. If you have any medical questions and concerns about your child or yourself, please contact your health provider. Breastmilk is the best source of nutrition for babies. It is important that, in preparation for and during breastfeeding, mothers eat a healthy, balanced diet. Combined breast- and bottle-feeding in the first weeks of life may reduce the supply of a mother's breastmilk and reversing the decision not to breastfeed is difficult. If you do decide to use infant formula, you should follow instructions carefully.