Vitt brus för bebissömn

Även om många föräldrar nuförtiden lindar in sina bebisar, så är jag förvånad över hur få som använder vitt brus. Vitt brus gör underverk för oroliga bebisar och är ett otroligt effektivt verktyg för att hjälpa bebisar att sova. Det speciella ljudet är lika viktigt som inlindning, det är ett av de viktigaste hjälpmedlen i Happiest Babys sömnmetod… och det är enkelt att använda!

Ljudet som behövs för att starta den lugnande reflexen när en bebis gråter är ett kraftigt, mullrande, brusande ljud som är lika högt som hans gråt. Du kan enkelt skapa det här ljudet genom att sätta din mun nära din bebis öra och högt säga ”Shhhhhhhhhhhhhhh”.

Så använder man vitt brus för att få bebisar att somna

När din bebis har lugnat sig sänker du volymen på bruset så att det låter ungefär lika högt som en dusch (65-70 decibel). På så sätt håller du igång bebisens calming reflex (lugnandereflex). 

Och för att hjälpa din bebis att somna lätt och sova djupt är vitt brus ett måste. Det bästa vita bruset för sömn imiterar det ljud som bebisar hör när de ligger i magen. 

Vi rekommenderar att du spelar upp det vita bruset på en cd-skiva, mp3, SNOO eller till och med på din Alexa-enhet. Cd-skivor och digitala inspelningar är jättebra att spela i bilen när din bebis är orolig, eller om du lämnar ditt barn hos morbror, faster, mor- eller farföräldrar osv.

Två varningar angående användning av smarttelefoner för vitt brus: De avger mikrovågor så du borde alltid ha din telefon på flygplansläge när du lägger den nära din bebis. Dessutom är ljudet från telefoner och datorer inte det bästa för bebisar. De har ett väsande/burkigt ljud, istället för det dova, mullrande ljud som påminner om ljudet i magen.

Hur kan vitt brus få bebisar att sova bättre?

Precis som med inlindningen så bör vitt brus inte användas dygnet runt. Du kan sätta på det för att försöka lugna din bebis när hen skriker, vid sovstunder och för att sova på natten (börja med att ha ljudet tyst i bakgrunden under läggningsrutinen, för att göra din bebis redo för drömmarnas land). 

Efter 3–4 månader kommer den lugnande reflexen stegvis att försvinna. Men vid det laget kommer ditt barn vara medveten om sambandet mellan vitt brus och hur bra det känns att sova. ”Ja, jag känner igen det ljudet... nu kommer jag att sova gott.” Många föräldrar fortsätter med det vita bruset i många år, men det är lätt att avvänja ditt barn från det när du vill. 

Vilken volym ska man ha på vitt brus?

En studie från 2014 hävdade att vitt brus skulle spelas så att ljudnivån ligger på 50 dB. Men vi tror inte att det stämmer eftersom vitt brus hjälper bebisar att sova bättre först när det kommer upp i 60–65 dB. Beroende på hur högt din bebis skriker, kan du höja volymen med vitt brus för att motsvara ditt spädbarns skrik. Sen kan du successivt sänka volymen efter flera minuter, och sänka till 60–65 dB när din bebis har somnat. Det är viktigt att låta det vita bruset spelas så att ljudnivån ligger på 60–65 dB i flera minuter när bebisen har somnat innan du stänger av det, för att vara säker på att hen sover gott.

Lista över sovljud för bebisar

När du använder vitt brus för att hjälpa din bebis att sova är det viktigt att du spelar rätt ljud. Här är en lista på några av våra favoritljud.

  • Kraftig hårtork – lugnar ner oroliga bebisar
  • Snabbt och energiskt – bäst för väldigt oroliga bebisar
  • Måttligt – lugnar stegvis ner din bebis
  • Dämpat – livmodersljud som får din bebis att sova hela natten
  • Hårtork – förbättrad sömn för bebisar som lätt vaknar
  • Regn – lugnt och stilla för bebisar och föräldrar
  • Svag hårtork – unik, ultralåg tonhöjd för bebisar som lätt vaknar (mest likt ljudet i livmodern)
  • Mjukt regn – unik, ultralåg tonhöjd för bebisar som lätt vaknar (mest likt ljudet i livmodern)

Du kan få alla de här sovljuden i vår digitala inspelning av vitt brus här.

Se liknande inlägg

Have questions about a Happiest Baby product? Our consultants would be happy to help! Submit your questions here.

Disclaimer: The information on our site is NOT medical advice for any specific person or condition. It is only meant as general information. If you have any medical questions and concerns about your child or yourself, please contact your health provider. Breastmilk is the best source of nutrition for babies. It is important that, in preparation for and during breastfeeding, mothers eat a healthy, balanced diet. Combined breast- and bottle-feeding in the first weeks of life may reduce the supply of a mother's breastmilk and reversing the decision not to breastfeed is difficult. If you do decide to use infant formula, you should follow instructions carefully.