Att suga är väldigt lugnande för små barn, och det är därför som det utgör ett av de 5 S:en. Men föräldrar blir ständigt tillsagda av andra (eller av den lilla rösten i deras egna huvuden) att de borde bryta den dåliga vanan. 

När ska man sluta användandet av napp

Den lättaste tidpunkten för att få barnet att sluta använda napp är runt 6 eller 7 månaders ålder. Du kan minska användningen av napp från många gånger om dagen till inget alls på mindre än en vecka.

Den amerikanska organisationen för barnläkare (The American Academy of Pediatrics) och den amerikanska organisationen för husläkare (American Academy of Family Physicians) rekommenderar att barn slutar använda napp vid runt 6 månaders ålder för att undvika ökad risk för öroninfektioner, särskilt om ditt barn är benäget att få sådana. Men det finns ingen orubblig regel. Nappar kan vara till stor hjälp för att lindra stress, i situationer som när barnet börjar på dagis eller reser till en ny plats.

Men efter 9 månader utvecklar barn ett känslomässigt band till sin napp. Det betyder inte att du borde ha bråttom med att ditt barn ska sluta använda napp – bara att du måste vara beredd på fler protester efter den här åldern.

De flesta barn är känslomässigt redo att vänja sig av med nappen vid 2–4 års ålder. Så du vill kanske börja plantera ett litet frö i ditt barns huvud att dagen att säga hej då närmar sig. Du kan till exempel då och då säga ”när barn fyller 3 år flyger nappfén iväg med gamla nappar och kommer med nya leksaker istället! Jag undrar vad hon kommer med till dig!”

Så här slutar du med användandet av napp

Gör så här om du är trött på att plocka upp nappen som ditt barn hela tiden kastar ur sängen eller om han får öroninfektioner (från nappen) eller om du helt enkelt bara är redo för avvänjning: 

  • Använd dig av tänjning av tålamodet och magisk andning varje dag för att lära barnet lugna sig när hen är orolig och vänta på det hen vill ha – utan att suga på napp.
  • Uppmuntra honom att använda ett annat gosedjur som en filt, teddybjörn eller en av dina mjuka sjalar. (”Älskling, jag ska hitta din napp om en stund. Håll teddybjörnen medan mamma hittar den till dig.”)
  • Skvallra till barnets kramdjur om att barnet inte använde nappen på hela morgonen.
  • Berätta sagor om en kanin som tog farväl av sin napp men hade en magisk nallebjörn som gjorde hen riktigt glad varje gång hen kramade den.
  • Begränsa nappanvändningen till speciella situationer såsom sovdags eller när ditt barn är stressat och behöver lugnas.
  • Inför ett par ”napp-fria” stunder under dagen. Börja med 30 minuter – direkt efter en sovstund är en bra tid. Jag rekommenderar dig att använda en timer så ditt barn inte håller på att tjata på att få den. (”Hjärtat, jag vet att du vill ha din napp… nu direkt! Men vi måste vänta på att herr Pling ringer och säger till oss att du får ha den. Kom ihåg, det är regeln! Vill du leka med dina bilar eller läsa en bok medan vi väntar på att herr Pling ska ringa?”)
  • Säg inte att du ska ge nappen till en annan bebis. Det kan skapa avundsjuka varje gång han ser en bebis med napp! (En förälder sa till sin treåring att han skulle skicka den till jultomtens verkstad som skulle göra om den till en ny lekplats för små barn!)
  • Diskutera tillsammans om när ni ska ge bort nappen. Ni kanske väljer en speciell dag, såsom hans födelsedag (jag föredrar den fjärde födelsedagen).
  • Se till att han på något sätt kommer att tjäna på det! Det blir lättare för ditt barn att avstå från sin gamla vän om han får något i utbyte (som en fantastisk leksak för stora barn som ni går och köper tillsammans!).
  • Sätt roliga klistermärken på ”hej då nappen, hej (skriv namnet på den speciella presenten)”-dagen i en kalender. Ge hen en röd penna att bocka av varje dag med under nedräkningen till dagen. 

Var positiv men bli inte för begeistrad. En del barn vägrar plötslig och bestämmer sig för att de inte är redo än. (”Mamma, ibland är jag inte en stor pojke!”) Och du får inte få ditt barn att känna sig misslyckad eller få hen att tro att hen svikit dig. (”Okej... jag gissar att du älskar den så mycket att du inte vill säga hej då till den än... kanske nästa vecka?”)

Oroa dig inte!

Om du känner press att bryta nappvanan men innerst inne vet att ditt barn inte är redo kan du ta ett steg tillbaka.Låt oss ge dig lite lugnande information. 

För det första, kom ihåg att i vissa kulturer suger småbarn ofta på bröstet tills de är 4 år gamla. 

För det andra har en del barn en stark genetisk drivkraft – på ena förälderns sida eller bägge föräldrars sidor – för att förälska sig i ett lugnande föremål (napp, tumme, nalle eller snuttefilt), och det är därför som borttagandet av nappen ofta leder till att barnet suger på tummen mer. (Nappar är bättre än tummen eftersom tänderna och gommen kan deformeras rejält av att suga på tummen, vilket leder till behov av obekväma – och dyra – tandställningar senare i livet.)           

För det tredje, även om det kan låta dumt att säga det här, men ditt barns napp kan bli en av hens viktigaste och närmaste vänner.           

Och för det fjärde, ingen använder napp när de börjar på universitetet!

Se liknande inlägg

Have questions about a Happiest Baby product? Our consultants would be happy to help! Submit your questions here.

Disclaimer: The information on our site is NOT medical advice for any specific person or condition. It is only meant as general information. If you have any medical questions and concerns about your child or yourself, please contact your health provider. Breastmilk is the best source of nutrition for babies. It is important that, in preparation for and during breastfeeding, mothers eat a healthy, balanced diet. Combined breast- and bottle-feeding in the first weeks of life may reduce the supply of a mother's breastmilk and reversing the decision not to breastfeed is difficult. If you do decide to use infant formula, you should follow instructions carefully.