Bebisar tycker om att suga på nappar för att det påminner dem om när de var i magen. Att suga på en napp utgör faktiskt en av 5 som-i-magen-känslor (som kallas de 5 S:en) som kan utlösa bebisars medfödda lugnande reflex.

Den lugnande effekt som det har för bebisar att suga på en napp är ganska fantastisk: Den sänker hjärtfrekvensen, blodtrycket och stressnivåerna. Den får även bebisar att skrika mindre när de måste ta sprutor och blodprover. Det är häpnadsväckande hur mycket välmående en enkel napp kan ge din bebis från morgon till kväll!

Därför blir bebisar omedelbart glada av sugande

En bebis överlevnad är beroende av förmågan att suga. Den här förmågan är så viktig att bebisar börjar öva långt innan de föds! I magen är det lätt för bebisar att suga på sina fingrar eftersom livmoderns mjuka väggar böjer deras händer mot munnen. Efter förlossningen suger nyfödda inte på sina fingrar så mycket eftersom de kan inte koordinera sina muskler så bra. De kan försöka suga men det är mer troligt att de slår näsan med handen än att de hittar munnen. Det är därför bebisar är så lättade när vi ger dem en napp, ett bröst eller en nappflaska direkt på rätt ställe.

Läkare kallar spädbarnens ätande för närande sugning. Nyfödda bebisar växer så snabbt att de behöver äta 8-12 gånger om dagen. Vissa säger att de äter som ”små grisar”, men griskultingar har inte en chans mot våra bebisar! Varje dag klunkar våra små i sig sex deciliter mjölk per kilo kroppsvikt. För en vuxen motsvarar det att dricka ungefär 4 liter helmjölk varje dag, sju dagar i veckan! 

När bebisar suger på en napp, leksak eller sin egen tumme kallas det icke-närande sugande (eftersom det inte ger någon näring). Precis som bebismeditation hjälper icke-närande sugande bebisar att bevara sitt lugn i den kaosartade världen omkring dem. Men i takt med att hungern ökar kommer din bebis så småningom att spotta ut nappen som för att säga: ”Hallå där, jag beställde mjölk, inte gummi!”

Efter att ha sugit i sig fantastisk näring – dvs. när din bebis har fått en ordentlig matning – kommer hen glatt att acceptera nappen igen.

Fördelar med napp

Vissa föräldrar ger aldrig sin bebis napp eftersom de oroar sig för att det kommer bli en vana. Som tur är, är det omöjligt för bebisar att suga för mycket. Det är inte godis eller ett beroende; det är en väsentlig del av den fjärde trimestern och ett av bebisens första steg mot självständighet.

Därtill har forskare upptäckt att när bebisar suger på en napp när de ska sova så minskar risken för plötslig spädbarnsdöd... även om hen spottar ut nappen efter att ha somnat. (Läkare har dock inte listat ut hur det kommer sig att sugandet fungerar så bra.)

Flaskmatade bebisar kan sova med napp redan från födseln, bröstammade bebisar så fort amningen fungerar bra. 

Bli inte förvånad om nappen blir din bebis bästa vän. För många bebisar är sugandet det mest lugnande av de 5 S:en!

Se liknande inlägg

Have questions about a Happiest Baby product? Our consultants would be happy to help! Submit your questions here.

Disclaimer: The information on our site is NOT medical advice for any specific person or condition. It is only meant as general information. If you have any medical questions and concerns about your child or yourself, please contact your health provider. Breastmilk is the best source of nutrition for babies. It is important that, in preparation for and during breastfeeding, mothers eat a healthy, balanced diet. Combined breast- and bottle-feeding in the first weeks of life may reduce the supply of a mother's breastmilk and reversing the decision not to breastfeed is difficult. If you do decide to use infant formula, you should follow instructions carefully.