Oavsett hur du föder – vaginalt eller med kejsarsnitt, hemma eller på sjukhuset, efter 36 timmars förlossningsarbete eller en enda blixtsnabb krystning – kommer din kropp att uppleva ett par obekväma eller smärtsamma efterverkningar.

Nyblivna mamman, modellen och skådespelaren Chrissy Teigen belyste ämnet när hon twittrade: ”Ingen berättade för mig att även jag skulle komma hem i blöjor”. Hon delade till och med en jätterolig bild av sin ”krystpresent”: en vaginal pumpflaska!

Chrissy vann internets ”hjärta” när hon pratade om något som många mammor inte pratar om: kroppsproblem som kan kännas alltför personliga, privata eller till och med pinsamma för att diskuteras. I själva verket kan det som händer efter förlossningen komma som en överraskning för många kvinnor.

Dagarna och veckorna efter förlossningen går din kropp igenom en läkningsprocess som är fullständigt normal och naturlig. Med lite kunskap och ett välfyllt badrumsskåp kommer din kropp att börja återhämta sig på nolltid.

Ömhet i slidan, klåda, smärta och läkande efter förlossningen

Kvinnokroppen är gjord för att föda barn…men aj, det gör fortfarande ont. Efter en vaginal förlossning bör alla mammor förvänta sig lite smärta, ömhet, blåmärken eller svullnad i slidan och mellangården. Du kanske känner det speciellt när du sitter ner eller rör dig.

Vissa mammor får bristningar i slidan när bebisen kommer till världen. Bara tänk, när det är dags för din bebis att födas är hennes huvud stort som en melon! Beroende på bristningarna kanske din barnmorska syr dig i förlossningssalen. Du kommer att läka och stygnen kommer att lösas upp av sig själv inom ett par veckor, men en stickande eller brännande känsla är vanligt.

Om din barnmorska måste assistera dig under förlossningen genom att använda en sugklocka eller tång eller ge dig ett mellangårdssnitt kan det orsaka större skador på din kropp. (Därför är det alltid en bra idé att diskutera de här valen med din barnmorska före förlossningen.)

Läkningstips för din slida efter förlossningen:

  • Ta det lugnt med din kropp. Sov, vila och låt dig bli uppassad – som den gudinna du är!

  • Använd en flaska för perinealsköljning (ser ut som en sprayflaska) tills du känner dig bättre. Att skölja av dig under tiden och efter att du kissat kan lindra en brännande känsla och hålla området rent för att undvika infektion. Klappa sedan försiktigt med rent toalettpapper eller en babyservett. Gnugga inte.

  • Att applicera en ispåse, sitta på kuddar, använda bindor med amerikansk trollhassel (Hamamelis virginiana), och bada i sittbadkar – med bara så pass mycket vatten som behövs för att täcka de ställen där du är öm – kan bidra till att lindra smärtan.

  • Om smärtan är alltför besvärlig kan receptfri ibuprofen eller paracetamol hjälpa (aspirin kan ge ökad blödning). Om du ammar ska du alltid rådfråga din vårdgivare innan du tar några mediciner. Vissa barnmorskor rekommenderar också en bedövningsspray.

Blödningar, flytningar och kramper efter förlossning

Tyvärr, mammor. Den här trion är oundviklig – även efter ett kejsarsnitt.

Direkt efter förlossningen kommer din kropp att börja göra sig av med blod och delar av livmodersslemhinnan som kallas avslag. Blödningarna och flytningarna är som rikligast de första dagarna efter förlossningen och avtagande mängder kan komma i 5-10 dagar medan lätta flytningar eller sporadiska blödningar kan fortsätta i 4-6 veckor. (Flytningar är i regel mindre vid kejsarsnitt.) Hör med din vårdgivare om blödningarna inte kraftigt minskar efter några dagar.

Du kan också förvänta dig magkramper – liknande mensvärk eller svaga sammandragningar – när din nu bebistomma livmoder krymper tillbaka till normal storlek.

Läkningsråd efter förlossning:

  • På sjukhuset eller förlossningskliniken, kommer sjukvårdspersonalen ge dig ett par nättrosor. Se till att få tag i ett gäng av dem innan du åker hem. De är verkligen inte snygga, men de håller förlossningsbindor på plats och kommer hjälpa dig att inte förstöra dina favorittrosor.

Problem att bajsa efter förlossning

Tycker du att det är skrämmande att trycka ut en bebis? Vänta då bara på första gången naturen kallar efter förlossningen! Många nyblivna mammor upplever en rädsla för att bajsa efter förlossningen, vilket kan leda till att de blir förstoppade.

Tips för att kunna bajsa efter förlossningen:

  • Håll saker i rörelse…drick mycket vatten och ät en hälsosam kost med mycket frukt och grönsaker. Ett fibertillskott kan hjälpa.

  • Förhindra att dåligt blir sämre genom att äta och dricka mjukgörare såsom katrinplommon, aloe vera eller mjölk med magnesium (vilket är säkert för mammor som ammar) direkt efter förlossningen. Om inte det fungerar så fråga din barnmorska efter en medicinsk åtgärd så att du kan bajsa utan att vara rädd.

Hemorrojder efter förlossning

Det går inte att komma runt det… de här är jobbiga. Förlossningshemorrojder är svullna blodkärl som vanligen orsakas av överansträngning, som när du till exempel är kroniskt förstoppad… eller har en bebis som sätter tryck på dina blodkärl i buken i månader! Och fastän det är en så vanlig bieffekt av graviditet och förlossning kan hemorrojderna ta dig på sängen.

Läkningstips för hemorrojder efter förlossningen:

  • Förstoppning är fiende nummer ett, så se till att få i dig mycket vatten och fibrer och var aktiv för att hålla dig regelbunden och kunna bajsa. Men tvinga inte fram det om din kropp inte är redo (vänta dock inte för länge heller… ännu en anledning till att stolpiller är att rekommendera).

  • Många av tipsen för vaginal smärta kan hjälpa mot även det här… sitt på kuddar, lägg på en iskompress eller trollhassel eller lindra smärtan med ett bad.

  • Receptfria salvor kan hjälpa mot klåda och sveda. Be din barnmorska att rekommendera en bra salva.

Ständigt kissande efter förlossning

Du tyckte att graviditeten innebar många rundor till toaletten! Många mammor upplever efter förlossningen ett större behov av att kissa när kroppen börjar göra sig av med all den överflödiga vätskan som den samlat på sig under graviditeten.

Vissa kvinnor upplever också att de har svårt att hålla sig. Påfrestningen av vaginal födsel kan faktiskt orsaka lätt inkontinens för nya mammor (vilket du kanske lär dig den svåra vägen efter ett högt skratt eller en nysning!).

Läkningsråd efter förlossning:

  • Det bästa sättet att återuppbygga styrkan i bäckenbottenmusklerna och förhindra inkontinens är att göra kegelövningar. Ett tunt trosskydd ger skydd under tiden.

  • Prata med din barnmorska om det inte blir bättre efter ett par veckor. Du kan bli hjälpt av sjukgymnastik.

Bland alla de här besöken på barnavårdscentralen ska du inte glömma bort att besöka din barnmorska för en efterkontroll! Den sker vanligtvis efter ungefär 6 veckor då mammor ofta ges klartecken att börja ha sex igen. Många mammor diskuterar även preventivmedel vid det besöket, då inte alla är redo att utsätta sin kropp för allt det här igen på en gång.

Se liknande inlägg

Have questions about a Happiest Baby product? Our consultants would be happy to help! Submit your questions here.

Disclaimer: The information on our site is NOT medical advice for any specific person or condition. It is only meant as general information. If you have any medical questions and concerns about your child or yourself, please contact your health provider. Breastmilk is the best source of nutrition for babies. It is important that, in preparation for and during breastfeeding, mothers eat a healthy, balanced diet. Combined breast- and bottle-feeding in the first weeks of life may reduce the supply of a mother's breastmilk and reversing the decision not to breastfeed is difficult. If you do decide to use infant formula, you should follow instructions carefully.