Som mormor sa: ”Det är viktigt med regelbundna toalettvanor”, och det stämmer särskilt bra in på spädbarn. Bebisar som ammas får nästan aldrig förstoppning (hårt bajs). De kanske pustar och stånkar... och till och med låter bli att bajsa på några dagar (under de första månaderna), men konsistensen är alltid smetig eller lös. Däremot kan bebisar som flaskmatas ibland få kämpa lite extra för att få ut små hårda korvar. Som tur är finns det en del husmorsknep som kan lösa problemet och ge snabb lindring.

Hur vet man om ens bebis är förstoppad?

Bajsar din bebis varje dag? Bra! Det är ett tecken på att hen tar upp näring som hen ska och gör sig av med restprodukterna.

Vad orsakar förstoppning hos bebisar?

Förstoppning hos bebisar orsakas främst av kosten. Här är några saker du kan ta upp på BVC:

  • Modersmjölksersättning – vissa bebisars tarmar verkar helt enkelt vara överkänsliga mot ett visst fabrikat av modersmjölksersättning (eller till och med en viss typ av preparat, oavsett om det är pulver eller koncentrat).

  • Mjölk- eller sojaallergi – bebisar som är allergiska mot mjölk kan bli förstoppade, få gaser i magen och andra obehag. En läkare kan fastställa om din bebis har mjölk- eller sojaallergi.

  • Ändringar i kosten – bebisar kan ibland få problem med trög mage när de börjar med barnmat. En stor del av den mat de äter för första gången innehåller mycket stärkelse och om bebisen inte får i sig tillräckligt med vatten kan sådan mat leda till besvär med bajset. Hör med din barnläkare om vilken typ av mat som är bra för att undvika förstoppning och hur mycket vatten din bebis behöver dricka om dagen.

  • Kosttillskott med järn – vitaminer med järn kan förvandla bajset till hårda grönsvarta små pellets.

  • Uttorkning – om en bebis inte får i sig tillräckligt med vätska kan avföringen bli torrare och hårdare. Det är lätt som en plätt att kontrollera om din bebis har det här problemet: insidan av munnen blir torr och klibbig; din bebis kissar mindre än 6 gånger om dagen; urinet är mycket gulare och stinker lite.

Botemedel och lindring för förstoppade bebisar

  • Byt modersmjölksersättning. Att börja använda en ny modersmjölksersättning kan lösa förstoppningsproblemet. En del spädbarn har mjukare avföring när de dricker modersmjölksersättning gjord på koncentrat än när de får sådan som är gjord på pulver (eller tvärtom). Be en barnläkare om råd.

  • Spä ut blandningen en aning. Din bebis bajs kan bli bättre om du tillsätter en matsked ekologisk katrinplommonjuice eller 30 ml vatten till modersmjölksersättningen, en eller två gånger om dagen (spä aldrig ut modersmjölksersättningen mer än så).

  • Ge en nappflaska med vatten. Om det är väldigt varmt och din bebis visar tecken på uttorkning, kan du ge hen 60–90 ml mer vatten…och se till att höra med din läkare.

  • Öppna dörren. Bebisar som försöker bajsa har ofta svårt att pressa magmusklerna och slappna av i ändtarmsöppningen… samtidigt. De spänner oavsiktligt ändtarmsöppningen – trots att de borde vara avspända där – och därför kämpar de med att trycka ut bajset. För att få din bebis att slappna av kan du göra cykelrörelser med hens ben och varsamt trycka hens knän mot magen, ett par gånger. Om det inte fungerar kan du sätta in en termometer eller bomullspinne med vaselin på – bara en eller två cm – i ändtarmsöppningen. Bebisar reagerar oftast genom att trycka hårdare så att de kan få ut föremålet... och då trycker de ofta ut bajset samtidigt.

  • Ändra på maten. Vita livsmedel (som t.ex. ris, spannmål (mjöl), mjölkprodukter, bananer) ger bebisar förstoppning. Men vissa frukter och grönsaker som t.ex. broccoli, plommon, katrinplommon, katrinplommonjuice eller färsk aloe vera-juice kan få din bebis att bajsa regelbundet igen.

OBS! Använd aldrig honung eller sirap som laxermedel innan din bebis har fyllt ett år.

När är förstoppning ett tecken på något allvarligt?

Efter de första veckorna brukar bebisar ha fått ganska bra bajsrutiner. För bebisar som flaskmatas, innebär den rutinen 1–2 gånger om dagen. Bebisar som ammas kan helt enkelt hoppa över en dag eller två mellan sina tarmtömningar. När de är 1 månad kan det ibland gå en vecka (eller tom två) utan att de har någon avföring!

När finns det anledning till oro? En bra regel är att ringa till BVC om det har gått mer än 3 dagar utan att bebisen har bajsat. Ring tidigare om barnets gråt är svag, om hen suger svagt eller verkar sjuk.

Om förstoppningen inte ger med sig eller din bebis verkar sjuk och medtagen bör du uppsöka läkare för att undersöka att hen inte har någon av tre följande ovanliga sjukdomar som kan yttra sig i förstoppning:

  1. Hypotyreos: Ett fullständigt behandlingsbart tillstånd som orsakas av en underaktiv sköldkörtel. Hypotyreos är ett allvarligt problem om det inte behandlas eftersom det kan sakta ner den mentala utvecklingen.

  2. Hirschsprungs sjukdom: Den här medfödda sjukdomen uppstår när nerverna i ändtarmsöppningen inte utvecklas som de ska. Bebisens muskler i ändtarmen är hårt ihopknipna – kan inte slappna av – och det hindar bajset från att komma ut och orsakar stopp i tarmen. Som tur är kan det här problemet korrigeras med en operation.

  3. Spädbarnsbotulism: En ovanlig sjukdom som kännetecknas av att barnet successivt blir svagare och svagare under flera dagar (det börjar med ansiktet och halsen och kan eventuellt leda till fullständig förlamning). Den orsakas av botulinumsporer som kan finnas i flytande socker som t.ex. honung eller majssirap. De här livsmedlen är säkra för äldre barn men ska aldrig ges till bebisar under ett års ålder.

    Se liknande inlägg

    Have questions about a Happiest Baby product? Our consultants would be happy to help! Submit your questions here.

    Disclaimer: The information on our site is NOT medical advice for any specific person or condition. It is only meant as general information. If you have any medical questions and concerns about your child or yourself, please contact your health provider. Breastmilk is the best source of nutrition for babies. It is important that, in preparation for and during breastfeeding, mothers eat a healthy, balanced diet. Combined breast- and bottle-feeding in the first weeks of life may reduce the supply of a mother's breastmilk and reversing the decision not to breastfeed is difficult. If you do decide to use infant formula, you should follow instructions carefully.