För du vill inte att ditt lilla pyre ska bli för varmt. Om ditt barn är för varmt är hen troligtvis illa till mods, hen sover sämre och riskerar att få värmeutslag. Men det finns något som är ännu värre: överhettning kan öka risken för plötslig spädbarnsdöd.

Studier har visat att tjocka kläder, för många lager och hög temperatur i rummet ökar risken för plötslig spädbarnsdöd. Det kan låta som en paradox men spädbarn löper faktiskt högre risk att drabbas av plötslig spädbarnsdöd under vintern. Det är för att föräldrarna oroar sig för att deras barn kanske fryser och försöker förebygga det genom att sätta på för mycket kläder eller skruva upp värmen i rummet.

Normal temperatur hos spädbarn

Runt 36,4 grader anses som normal temperatur hos bebisar. 38 grader eller mer anses som överhettning och feber hos bebisar. Kom ihåg att din bebis temperatur kan variera under dagen.

Är din bebis för varm? Så kollar du temperaturen

Som tur är finns det ett enkelt sätt att avgöra om din bebis är för varm. Känn på öronen och i nacken. Om öronen är röda och varma och nacken är svettig är din bebis för varm. Ta på honom svalare kläder eller lufta rummet så att det blir svalare.

Tecken på överhettning

Några tecken på att din bebis är för varm:

  • Barnet känns varmt när man tar på honom
  • Barnets hud är röd
  • Hjärtat slår fort
  • De har feber men svettas inte
  • Barnet är slött eller reagerar inte
  • Din bebis kräks
  • Din bebis verkar yr eller förvirrad

Den perfekta temperaturen i ett bebisrum

Temperaturen i rummet ska vara mellan 20°C och 22,2°C. Du kan mäta temperaturen med en termometer, men generellt gäller att temperaturen inte ska kännas för varm eller för kall för en vuxen.

När det är varmt ute kan din bebis sova i bara blöjan med en tunn linda runt sig. Oavsett om hen är lindad eller inte ska du naturligtvis inte klä din bebis för varmt eller ha för varmt i rummet.

En för varm bebis är en gnällig bebis

Om din bebis är för varm kan hon bli gnällig, vilket kan leda till att hon – och du! – får för lite sömn. För att undvika det här ska du inte klä på din bebis för mycket när den ska sova. Sätt till exempel inte på extra kläder eller mössor. Speciellt mössor kan ställa till problem eftersom det är svårare för bebisar att reglera kroppstemperaturen när huvudet är täckt. Dessutom kan en mössa råka hasa ner över älsklingens ansikte och orsaka andningssvårigheter. Använd aldrig filtar (en säker bebissäng är en säng utan leksaker, filtar och allt annat utom en napp) och lägg aldrig elektriska filtar eller värmedynor under din bebis. De här produkterna kan göra spädbarn för varma och utsätta dem för elektromagnetisk strålning.

Så svalkar man en bebis som är för varm

Om du tror att din bebis är för varm kan du försöka med något av följande för att svalka honom.

  • Ge din bebis något att dricka
  • Flytta ditt barn till ett svalare rum
  • Ta på din bebis svala kläder
  • Tvätta ditt barn med en svamp med ljummet/svalt vatten
  • Om bebisen fortfarande verkar för varm bör du kontakta BVC eller läkare.

Överhettning och värmeutslag hos bebisar

Bebisar får värmeutslag när deras salta svett gör huden irriterad. Det förekommer oftast på halsen, under armarna, på bröstet, på ryggen, på armbågarna eller på låren. Utslagen visar sig som små röda prickar (irriterade hårsäckar) och flammig hud och kan förekomma tillsammans med feber, frossa och gåshud. Om du tror att ditt barn har fått värmeutslag ska du ringa din barnläkare. Läkaren kan rekommendera att du pudrar utslagen med majsstärkelse – aldrig talk – för att absorbera den kraftiga svettningen och förebygga hudirritationer.

Kom ihåg att spädbarn inte är speciellt bra på att reglera sin kroppstemperatur. Därför måste du undvika både extrem hetta och kyla. Om du är osäker, gör ”örontestet” för säkerhets skull!

    ***

    Happiest Babys lindningssäckar SNOO Sack och Sleepea är tillverkade av 100% ekologisk bomull och mesh och är speciellt framtagna för att din lilla sötnos inte ska bli för varm. Det är dessutom ett enkelt och säkert sätt att linda din gullunge på. Läs mer.

    Se liknande inlägg

    Have questions about a Happiest Baby product? Our consultants would be happy to help! Submit your questions here.

    Disclaimer: The information on our site is NOT medical advice for any specific person or condition. It is only meant as general information. If you have any medical questions and concerns about your child or yourself, please contact your health provider. Breastmilk is the best source of nutrition for babies. It is important that, in preparation for and during breastfeeding, mothers eat a healthy, balanced diet. Combined breast- and bottle-feeding in the first weeks of life may reduce the supply of a mother's breastmilk and reversing the decision not to breastfeed is difficult. If you do decide to use infant formula, you should follow instructions carefully.