Så här uppfostrar du ett barn

Så du skulle vilja veta när det är okej att börja disciplinera din småtting när hen bär sig illa åt? De enklaste sätten av disciplinering kan börja redan vid 8 månaders ålder. Du kommer veta att det är dags när din kraftlösa lilla bebis om och om igen slår dig i ansiktet eller tar av dina glasögon... Och skrattar hysteriskt.

The Happiest Toddlers filosofi om disciplin skiljer sig från vad du fått höra från andra grenar inom barnuppfostran. Allt börjar med att du ser dig själv som ditt barns ambassadör. Ditt jobb är att hjälpa ditt ociviliserade barn att förstå vad som ses som bra och dåligt uppförande i din familj. För att göra det behöver du behärska 3 viktiga förmågor som alla de bästa diplomaterna i världen använder:

  • Kommunicera med respekt (för att undvika att förstöra relationen och oavsiktligt kränka någon)
  • Tala deras språk med dem (tala småbarnsspråk med små barn – använd enkla ord och korta meningar som de förstår)
  • Var inte en dörrmatta (i en allvarlig konflikt sätter en ambassadör ner foten, och det ska du också göra!)

Uppfostra ditt barn genom att sätta gränser

Tänk på att sätta gränser för att stötta ditt barn: Du bygger upp skyddsräcken för att vägleda hen på livets väg. Eftersom du vill att hen ska lyckas måste dina gränser vara rimliga och dina regler ska fokusera på uppförande som måste upphöra omedelbart. Om du är konsekvent kommer ditt barn snart att följa dina krav.

Uppfostra ditt barn att lära sig rätt från fel

Jag rekommenderar att du använder alla typerna av teknik i The Happiest Toddler on the Block för att vägleda ditt barn till gott uppförande. De här metoderna inkluderar att skapa rutiner, använda avledning och kompromisser såväl som mina små favorittrick – time-in, skvaller, spela klantskalle m.m. När det gäller uppfostran kommer du att vilja välja dina konflikter.

Åldersanpassade uppfostringsmetoder

Jag föreslår att du sparar bestraffningar till vad jag kallar rödflaggat beteende. Det är när ditt barn bryter mot de regler som du har bestämt att du inte kommer att kompromissa med – när hon gör något farligt (springer ut i gatan), uppträder aggressivt (slår, biter, är elak) eller bryter en viktig familjeregel (rita inte på väggarna). För sådana händelser är de tre metoderna nedan väldigt effektiva med äldre bebisar och småbarn:

Vänligt ignorerande

Ålder: Över 8 månader

När ska den användas: Vid överdramatiserade situationer, t.ex. när ditt barns tårar fortsätter strömma nedför hens kinder eftersom hen har en publik, eller när hen fortsätter att envist protestera bara för att du tittar.

Kort förklaring: Att ignorera småbarn är absolut en typ av bestraffning – det de helst vill ha i livet är din uppmärksamhet. Men det är viktigt att du ser till att ignorera dem på ett snällt sätt. För att göra det ska du först, bemöta med respekt (vilket behandlats utförligt i boken) genom att kännas vid ditt barns känslor även om ditt budskap kommer att vara ”nej”. (Sluta! Inte ta mina glasögon.) Gå sedan till andra sidan av rummet (eller sitt nära) men inte titta på hen. Se ut som om du är upptagen (inte arg, bara ointresserad) i ungefär 20 sekunder. Så fort hen slutar bryta mot regeln ger du kärleksfull uppmärksamhet igen. Sedan erbjuder du en förklaring, tröst osv.

Time-out

Ålder: Över 1 år

När ska den användas: När du behöver få ditt barn att lära sig att hen måste sluta när du säger ”sluta”. Småbarnstiden är den farligaste perioden under barndomen, och du behöver få ditt barn att lyssna på dina varningar.

Så här gör du: Ge en sista varning och, återigen, bemöt ditt barn med respekt. Fråga ditt barn om han vill ha en timeout om han fortsätter med beteendet. (Du vill att ditt barn lär sig att timeout är något som han gör mot sig själv, inte något som du gör mot honom. Han har alltid ett val!) Forsätt sedan med att endast ge honom timeout om han inte slutar. Led honom lugnt till ”timeout-platsen” (en stol eller ett hörn till att börja med) och säg ”Du har timeout i x antal minuter så att du kan lugna ner dig.” (Oroa dig inte för att tvinga en 8-månaders bebis eller ett småbarn att stanna på plats. I början vill du bara få dem att förstå att om man struntar i reglerna leder det till en stund i ensamhet. Med äldre barn kan du sätta en timer och du kan behöva stänga in dem i en lekhage eller deras rum). Som en generell regel borde en timeout vara en minut per år de är gamla. När tiden är slut (och utbrottet är över) frågar du om han är lugn och redo att komma tillbaka ut.

Mitt råd är att INTE prata om timeouten eller hans beteende i minst en halvtimme. Direkt efteråt ska du återanknyta med honom och förlåta – en annan förmåga du vill lära honom! Senare på dagen kan du återkomma till det som hände, använda min skvallerteknik eller till och med hitta på din egen godnattsaga för att förstärka ditt meddelande.

Ge "böter"

Ålder: Över 2 år. Speciellt bra för småbarn över 3 år

När ska den användas: Om ditt barn om och om igen bryter mot en viktig regel.

Så här går det till: Enkelt! Ta bort en sak eller ett privilegium. Om ditt barn till exempel slår sin kompis med ett leksaksbollträ tar du bort bollträet och avslutar lekträffen. Säg ”Slåss inte. Inget bollträ om du slåss. Nu går vi hem.” Det här är ett jättebra sätt att få ditt barn att sluta slå andra. 

Så här disciplinerar man INTE ett barn: Smisk

Att slå barn lär dem att det är okej för stora människor att slå små människor och att det är okej att uttrycka ilska genom våld. Jag vet att det kommer stunder då ditt barn kommer att göra dig riktigt arg, men om du lär dig ”småbarnska” kan du få ett utlopp för din frustration: Uttryck din ilska genom att klappa i händerna och morra, inte genom skakningar, örfilar, slag eller smisk.

Läs mer om alla teknikerna i den här artikeln (plus massor av problemlösningstips för när du blir ställd eller överrumplad) i The Happiest Toddler on the Block

Se liknande inlägg

Have questions about a Happiest Baby product? Our consultants would be happy to help! Submit your questions here.

Disclaimer: The information on our site is NOT medical advice for any specific person or condition. It is only meant as general information. If you have any medical questions and concerns about your child or yourself, please contact your health provider. Breastmilk is the best source of nutrition for babies. It is important that, in preparation for and during breastfeeding, mothers eat a healthy, balanced diet. Combined breast- and bottle-feeding in the first weeks of life may reduce the supply of a mother's breastmilk and reversing the decision not to breastfeed is difficult. If you do decide to use infant formula, you should follow instructions carefully.