Innan du försöker de olika metoderna för sömnträning av småbarn som nämns i den här artikeln, rekommenderar jag att du använder småbarnsspråk, lär ditt barn ha mer tålamod, använder twinkle interruptus-metoden, och den roliga läggdagsleken som effektiva sätt att minska protesterna när det är läggdags och hjälpa ditt barn att få den sömn det behöver. Om de här metoderna inte fungerar kan det vara dags att använda en mer direkt metod för sömnträning med hjälp av följande tips och tricks. Tänk på att de här tipsen för sömnträning är lämpliga för småbarn som är 8 månader, 9 månader, 10–11 månader, 1 år och upp till 3 år gamla.

Så här sömntränar du ditt småbarn

Det finns framför allt två metoder för att sovträna ditt barn:

“Ta upp-/lägg ner-metoden”

Vad innebär “Ta upp-/lägg ner-metoden”? Med den här sömnträningsmetoden hjälper du ditt barn genom att vara kvar i rummet tills hen sover djupt – men ger ditt barn mer utrymme och självständighet med tiden.

”Längre-och-längre-metoden”

Vad innebär ”längre och längre”-metoden? Det är den gamla Ferber-metoden med gradvis upphörande, eller skrika sig till sömns-metoden, men anpassad för småbarn. Du måste vara beredd på att ditt barn kommer att kämpa emot en del om du väljer skrika sig till sömns-metoden. Det borde inte komma som en överraskning – småbarn har en väldigt stark vilja!

Här är en djupgranskning av båda sömnträningsmetoderna.

”Ta upp/lägg ner” – sömnträningsmetod för småbarn

Så här använder du sömnträningsmetoden ”ta upp/lägg ner”:

  • I ”ta upp/lägg ner” ska du spela ett högt vitt brus i rummet och sitta tyst bredvid spjälsängen eller barnsängen, och svara på din bebis gråt genom att ta upp och kela med honom – men bara tills han lugnar ner sig. Stanna i rummet tills han sover djupt. Efterhand som han under flera dagar gradvis gråter mindre och mindre, flyttar du din stol längre från spjälsängen och närmare dörren.

  • Och du kan lägga till twinkle interruptus-metoden till den här rutinen. Träna ditt barn för att lära sig tålamod 5 gånger om dagen i en vecka. Sedan på kvällen, när din älskling ser ut att vara lugnare och på väg att somna med färre protester ska du säga ”Vänta! Vänta! Håll din nalle! Jag kommer tillbaka strax!” och gå till andra sidan av rummet – eller helt lämna rummet – under korta stunder.

Om han redan sover i sin egen säng, ha regeln att du kommer att stanna i rummet, men bara om han stannar i sin säng. Om han går upp ur sängen, ha ett familjemöte med ditt lilla barn för att prata om det.

Vid det här tillfället säger du något i stil med:

”Jag vet att du ibland vill att mamma ska komma tillbaka och vara hos dig när du lagt dig, men regeln är att barn, husdjur och mammor måste sova så att vi kan vara glada och leka imorgon!”

”Så, vi gör en plan. När jag stoppar om dig ger jag dig 2 speciella frikort. Om du ropar på mig för att komma till dig med vatten eller för en extra puss eller för att klia dig på ryggen eller för att kissa, eller till och med av någon annan anledning, kommer jag fort – men du måste ge mig ett av dina speciella frikort.”

”Men om du fortfarande har kvar dina frikort på morgonen så kan du byta ut dem mot en speciell present. Vad skulle du vilja ha? Stjärnor? Speciella klistermärker? Ett glänsande nytt mynt? En kaka?”

Vad gör jag om ”sömnträningen ta upp/lägg ner” inte fungerar

Även om sömnträningsmetoden ”ta upp/lägg ner” inte fungerar så finns det ingen anledning att oroa sig. Det finns en mängd andra sömnträningstricks som du kan prova. ”Ta upp/lägg ner”-metoden är mest effektiv för småbarn i åldern 9 månader upp till 18 månader, men den kan också fungera bra även längre upp i åldrarna.

Om du inte tycker att den här sömnträningsmetoden är effektiv ska du överväga att använda ”längre-och-längre”-metoden för småbarn som beskrivs nedan.

"Longer-and-Longer" or Cry It Out (CIO) for Toddlers

Om du håller på att förlora förståndet på grund av sömnbrist eller din egen hälsa, ditt välmående och kanske till och med arbete och familj blir lidande – då kan kanske ”gråt-tills-du-somnar”-metoden vara lämplig.

Under småbarnsstadiet kan du lägga till några extra knep för en varsammare metod för sömnträning – som att tillsammans titta i en godnattbok under dagen, leka med dockor, och träna på inlärning av tålamod och magisk andning – men oavsett vad du gör, så måste du vara förberedd på lite extra protester från barnet om du väljer skrika-sig-till-sömns-metoden.

För att öka dina chanser att lyckas ska du använda det vita bruset vid läggdags en vecka i förväg. Följ därefter den här övningen.

Så här använder du sömnträningsmetoden ”längre-och-längre”/”gråt-tills-du-somnar”

  • När du väl stänger dörren låter du din älskling gråta i 3 minuter och sticker sen in huvudet bara för att se att hon är okej och låta henne se att du inte har försvunnit från jordens yta. Säg: ”Jag älskar dig, gumman, men nu är det dags att sova… så, natti natti, sov gott.” Vissa föräldrar tycker att en längre titt fungerar. Men det här ger troligtvis ditt barn falska förhoppningar om att du kommer att rädda henne och uppmuntra till mer skrikande.

  • När du har stängt dörren igen ska du vänta 5 minuter och sedan upprepa steg 1.

  • Efter det ska du vänta 10 minuter och göra det igen. Sedan titta in var 15:e minut tills hen somnar.

  • Om hon vaknar mitt i natten kan du mata henne om du vill – men upprepa sen samma längre-och-längre-metod.

  • Om ditt barn kräks ska du gå in men inte säga så mycket. Se bara till att hon mår bra, torka upp och säg ”jag älskar dig, hjärtat, allt är bra. Natti-natti” och lämna sen rummet.

Under den första natten kan envisa små barn skrika i en timme eller mer – och under den andra natten kan de till och med fortsätta ännu längre. Men låt det inte påverka din beslutsamhet. Om du ger efter när ditt barn har skrikit i en timme och tar upp hen, kommer du ge hen helt fel lärdom: Om du bara håller ut tillräckligt länge kommer du uppnå det du vill.

Så håll ut, om du kan. Den tredje natten är för det mesta mycket bättre… Och från den fjärde natten borde ditt barn somna snabbt och sova hela natten.

Vad ska jag göra om sovträningen skrika-sig-till-sömns inte fungerar

Om det inte blir bättre den fjärde natten, ta då en stund och tänk efter ifall din läggtid är för tidig eller för sen, om det finns någon speciell stress i hennes liv eller om du sänder ut dubbla signaler genom att prata med henne för mycket eller stanna för länge när du tittar till.

Och om du har ett försiktigt, känsligt barn ska du tänka över om hen behöver ett varsammare tillvägagångssätt, med fler besök och bli klappad och tröstad lite när du kommer in eller en av sömnmetoderna utan tårar.

Om du å andra sidan har ett livligt, ihärdigt och trotsigt barn kan för mycket uppmärksamhet bara uppmuntra henne… så gör ditt besök kort men kärt.

Håll ut!

Om du behöver använda ”gråt-tills-du-somnar”-metoden, försök att behålla lite perspektiv (och en gnutta humor) under den här prövotiden. Kom ihåg att även om de här skrikfyllda kvällarna känns ändlösa, så kommer de att vara slut snart och ni kommer alla att sova bättre om bara ett par dagar. Så fokusera på ditt mål och gör lite djupandningsövningar för att hjälpa dig att slappna av. Fortsätt intala dig själv att miljontals föräldrar har överlevt den här upplevelsen – och du kommer också att överleva det!

Se liknande inlägg

Have questions about a Happiest Baby product? Our consultants would be happy to help! Submit your questions here.

Disclaimer: The information on our site is NOT medical advice for any specific person or condition. It is only meant as general information. If you have any medical questions and concerns about your child or yourself, please contact your health provider. Breastmilk is the best source of nutrition for babies. It is important that, in preparation for and during breastfeeding, mothers eat a healthy, balanced diet. Combined breast- and bottle-feeding in the first weeks of life may reduce the supply of a mother's breastmilk and reversing the decision not to breastfeed is difficult. If you do decide to use infant formula, you should follow instructions carefully.