Vad är sömnregression hos småbarn? 

Låter det här bekant: Ditt lilla barn är en riktig stjärnsovare, men så börjar hen plötsligt inte vilja sova, vaknar mitt i natten eller stiger upp före gryningen. Såna till synes plötsliga sömnrelaterade bakslag kallas för sömnregressioner.

När inträffar sömnregressioner hos småbarn? 

Sömnregressioner går ofta hand i hand med fysiska eller utvecklingsmässiga milstolpar (som tandsprickning eller när barnet lär sig en ny stor färdighet som att gå eller prata). Det kan till exempel handla om en 3-månaders bebis som går från att vakna en gång per natt till att ropa på hjälp varje timme (även känd som den fasade sömnregressionen vid 3–4 månaders ålder)! Eller en 9-månaders bebis som plötsligt börjar vakna flera gånger för att öva på att krypa, och fastnar i obekväma positioner (den så kallade sömnregressionen vid 9-månaders ålder). Självklart kan småbarnssömnen också backa – som till exempel när ett barn plötsligt vaknar två gånger om natten och ber om vatten eller att du ska vara där för att stilla deras rädsla. Föräldrar beskriver ofta sömnregressioner som sker runt 18 månader och 2 år, men regressioner kan såklart ske senare också. 

Vad orsakar sömnregression hos småbarn? 

Småbarn har dubbelt så många surrande hjärnförbindelser som vi har. Den här enorma aktivitetsökningen gör det möjligt för ditt nyfikna barn att vässa sina färdigheter och snabbt gå från att gå till att springa till att tala, spela spel och uppföra sig på ett bra sätt. Många energiska småbarn motsätter sig att gå till sängs eftersom de hatar att lämna den spännande upplevelsen av de här nya erfarenheterna. De blir så upprymda av att röra sig, lära sig och utforska att det sista de vill göra är att lugna ned sig och somna – de vill hellre vara uppe och se vad alla andra gör. 

Dessutom börjar småbarn precis att lära sig hur de ska klara sig i vår värld av klockor och regler. Inte konstigt att de hela tiden stöter på våra gränser och trycker på för att få sin vilja igenom! Hos vissa ihärdiga barn kan den här strävan efter självständighet leda till ett väldigt envist beteende (”Nej!” är ett favoritord bland småbarn). Och ytterligare sömnproblem orsakas av ett annat universellt drag hos småbarn: Ju tröttare de är, desto grinigare och trotsigare blir de.

Förutom normalt trotsbeteende hos småbarn finns det några andra orsaker till sömnregressioner hos småbarn:

  • Läggtiden är fel. Du har bestämt en läggtid som är för tidig (hen är inte tillräckligt trött) eller för sent (hen är övertrött och uppskruvad). Viktigt att veta: Om ditt barn nyligen har slutat sova middag måste du troligen tidigarelägga läggtiden för att undvika sömnproblem på grund av att barnet är övertrött. (Ta reda på den bästa läggtiden för ditt småbarn.)

  • Ditt småbarn har ångest. Det är helt normalt för småbarn att gå igenom perioder av rädsla. De är trots allt små människor som omges av stora människor som skriker, stora hundar som skäller, våld som utövas på skärmen och deras egna aggressiva impulser. Det är inte konstigt att småbarn plötsligt kan vara oroliga för mörkret, främlingar, ”onda män” eller andra nya rädslor. (Här är några tips för att hantera plötsliga småbarnsrädslor.)

  • Ditt småbarn är beroende av mamma och pappas hjälp. De har fortfarande inte lärt sig att slumra in utan dig.

  • Ditt småbarn är överexalterat. Din lille kan bli uppstirrad av skärmar, brottning eller koffein före läggdags, eller av stora förändringar i livet, som när en ny bebis föds eller när han börjar på förskola.

  • Någonting stör dem. Starkt ljus, höga ljud eller obehag (tandsprickning, ett för varmt eller för kallt rum, täppt näsa, kliande pyjamas med mera) kan alla störa sömnen.

Hur länge varar sömnregressioner hos småbarn?

Det beror på. Om du tar itu med orsaken till ditt barns regression genast kan den vara kortvarig, bara några dagar till ett par veckor. Men om det hanteras på fel sätt (med skambeläggning, blandade budskap med mera) kan ett besvärligt sömnbeteende bli en månader lång prövning. 

Hur hanterar man bäst sömnregression hos småbarn? 

Förbered sänggåendet under dagen för att förbättra småbarnets sömn.

Jag lär ofta föräldrarna att läggdags börjar direkt efter frukost! Med det menar jag att barn sover bättre när de har en dag fylld av dagsljus, frisk luft, motion, god mat, lek, lite andnings- eller mindfulnessövningar och så få stimulerande medel som möjligt (iste, cola, socker, choklad, avtäppande medel med mera). Under dagen är det också bra att öva på att läsa er läggdagsbok: en hemmagjord bok med foton som illustrerar alla stegen i läggdagsrutinen. Genom att läsa den tillsammans vet ditt barn vad som förväntas när det är dags att sova. 

Använd en förutsägbar rutin vid läggdags för att stoppa sömnregressioner hos småbarn.

En bra rutin vid läggdags är förstås en viktig hjälp för att undvika sömnproblem. Börja med rutinen ungefär en timme före sänggåendet. Dämpa ljuset, sätt på ett lågt, mullrande vitt brus i bakgrunden, sluta med stimmig lek och stäng av skärmarna. Att läsa tillsammans, ta ett varmt bad eller kanske en massage kan vara avslappnande signaler om att läggdags närmar sig. 

När man sen har tagit på pyjamasen, tvättat sig och borstat tänderna är det bra att organisera de sista 15 minuterna i en väldigt förutsägbar rutin. Mys tillsammans i sängen (med vitt brus på), läs ett par sagor, småprata lite (om sånt som barnet är tacksamt för från dagen som har gått och vad hen ser fram emot nästa dag). Avsluta med en godnattvisa och sen ”god natt, min lilla sömntuta.”

Lös sömnregressioner hos småbarn med Twinkle Interruptus.

För småbarn som kämpar emot sömnen eller som behöver din närvaro för att slumra in kan en liten teknik som jag kallar för Twinkle Interruptus förbättra sömnen utan att man behöver gråta sig genom det. Börja med att använda vitt brus varje kväll och natt och uppmuntra ditt barn att bli vän med ett gosedjur (som en nalle eller en filt). Öva sen på patience stretching (tålamodsförlängning) flera gånger om dagen i en vecka.

Slutligen, vid läggdags, efter att ha gått igenom rutinen med sagor och vaggvisor, säger du plötsligt ”Men oj! Vänta! Vänta! En sekund bara! Jag måste titta till mamma! Jag kommer tillbaka strax!”. Lämna rummet i ett par sekunder och kom sen tillbaka. När du kommer tillbaka hyllar du din lilla för att ha väntat. Läs eller sjung sen lite mer och hitta återigen en ursäkt för varför du måste vara borta lite längre (”Oj! Pappa måste snabbt gå på toaletten! Här, håll i Teddy. Ge honom en superstor kram så kommer pappa strax tillbaka.”). När du upprepar det här några gånger och gradvis ökar väntetiden är det troligt att din lilla efter ett par nätter somnar medan hon väntar en minut eller två på att du ska komma tillbaka.

Se liknande inlägg

Have questions about a Happiest Baby product? Our consultants would be happy to help! Submit your questions here.

Disclaimer: The information on our site is NOT medical advice for any specific person or condition. It is only meant as general information. If you have any medical questions and concerns about your child or yourself, please contact your health provider. Breastmilk is the best source of nutrition for babies. It is important that, in preparation for and during breastfeeding, mothers eat a healthy, balanced diet. Combined breast- and bottle-feeding in the first weeks of life may reduce the supply of a mother's breastmilk and reversing the decision not to breastfeed is difficult. If you do decide to use infant formula, you should follow instructions carefully.