En del barn sover för lite under dagen, en del för mycket, och en del sover bara vid fel tid. Men det som, utan jämförelse, är mest påfrestande, är att ta för få tupplurar.

Varför kämpar barn emot sömnen?

Ditt lilla barn kan kämpa så mycket mot tupplurar att hens rum börjar kännas som en fotbollsplan på en matchdag för dig. De främsta anledningarna till att ditt barn kan försöka slingra sig ifrån tuppluren är:

  • Barnet är övertrött.
  • Barnet är distraherat och överstimulerat (av ljud, ljus, tv:n, stimmig lek, koffein eller medicinering).

Här tar vi en snabb titt på de olika problemen och hur du löser dem.

1. Övertrött men kan inte sova

Det mest definitiva tecknet på om ditt barn sover middag tillräckligt är hur trött hen blir under dagen. Händer det här för hen: Att hen somnar i bilen eller i t-banan? Att hen somnar långt innan det är dags att sova middag? Att hen är gnällig och rödögd vid middagstid?

Om så är fallet, försök att lägga barnet 20 minuter tidigare. Många barn klarar sig helt enkelt bättre om de läggs efter 2–3 timmars lek även om de inte verkar trötta.

Se det här som att äta lunch innan du verkligen är hungrig. Ofta när du sätter dig för att äta inser du ”Åh... Jag visste det inte, men jag gissar att jag är hungrig!” På samma sätt kan du om du förutser ditt barns sömnbehov få hen att gärna sova middag.

2. Överstimulerade småbarn kommer inte att sova

”Va? Vill du att jag ska sova middag, när jag är så här uppspelt?”

Ibland kan även de som hängivet brukar sova middag bli alldeles för överstimulerade för att sova. Om din älskling just lekte ”kittla min mage” med sin pappa och fick ett koffeinshot från din bröstmjölk (eller en bit choklad), kan det vara svårt för hen att märka att hen är helt utmattad.

Din lilla Jack Sparrow-imitatör kanske kämpar emot att sova middag eftersom han har så roligt med att upptäcka världen att han inte vill missa något.

Få ditt barn att sova middag

Njut av lite rolig, lugn lek med ditt barn i dess rum ett par gånger om dagen. (Vissa barn vill inte gå till sitt rum eftersom det betyder att de måste sluta leka och gå och lägga sig.) På det här viset kommer barnet inte bara att förknippa sitt rum med ”icke-roliga” sovstunder.

Trettio minuter före det är dags att sova middag bör ni ägna er åt lugnare lekar och sätt på mjukt vitt brus i bakgrunden som en undermedveten signal om det snart är dags att sova.

Gör sedan rummet mörkt för tuppluren – så gott du kan – och sätt på ett starkare, grövre mullrande vitt brus. Om ditt hus är aktivt kan du till och med behöva sätta på det så att ljudet är högre än en dusch. (Kom ihåg att surrande fläktar, luftfilter och ljudvågor kan misslyckas totalt eftersom de är lite för tysta för att neutralisera andra störningar.)

Ditt barn kan kämpa mot att sova middag om hen sover för mycket under dagen. Eller vid fel tid.

Även om jag mest hör klagomål om barn som sover middag för lite, så finns det barn som helt enkelt sover för mycket under dagen... Och andra som sover på konstiga tider som inte stämmer överens med deras föräldrars tider.

Hur länge ska ditt barn sova

Vanligtvis sover barn middag 1 eller 2 timmar under varje tupplur. Om ditt barn sover middag längre men ändå sover bra på natten, grattis! Du har vunnit jackpotten för föräldrar. Men för det mesta är det så att barn som sover mycket under dagen går och lägger sig senare... Eller vaknar oftare på natten. Det är okej om det passar ditt liv och dina tider – men om du skulle vilja flytta en del av den tiden som barnet sover på dagen till natten, så är det ganska lätt att göra.

Säg till exempel att ditt barn tar långa sovstunder under dagen och läggtiden är kl. 20.00, men då är barnet vaket och snackig och somnar aldrig innan kl. 21.30. Prova att korta ner sovstunden med 15 minuter (så att barnet är lite tröttare på kvällen) och påbörja läggdagsrutinen vid kl. 21.00. Om det då går bra kan du korta ner sovstunden lite till och tidigarelägga sänggåendet ytterligare 15 minuter. Det borde styra barnet mot det schema du vill ha. (Du kommer att veta om du har förkortat sovstunden för mycket ifall barnet blir gnälligt tidigt på kvällen).

Se liknande inlägg

Have questions about a Happiest Baby product? Our consultants would be happy to help! Submit your questions here.

Disclaimer: The information on our site is NOT medical advice for any specific person or condition. It is only meant as general information. If you have any medical questions and concerns about your child or yourself, please contact your health provider. Breastmilk is the best source of nutrition for babies. It is important that, in preparation for and during breastfeeding, mothers eat a healthy, balanced diet. Combined breast- and bottle-feeding in the first weeks of life may reduce the supply of a mother's breastmilk and reversing the decision not to breastfeed is difficult. If you do decide to use infant formula, you should follow instructions carefully.