Så hanterar du ett ilsket småbarn

Snabbmatsregeln är den gyllene regeln för kommunikation med någon som är upprörd. Jag lovar: Du kommer att bli förvånad över hur väl det fungerar på alla – från småbarn till tonåringar och temperamentsfulla makar.

I stort säger snabbmatsregeln följande: När du pratar med någon som är upprörd ska du alltid bekräfta vad han känner först…innan du kommer med egna kommentarer eller råd.

Så fungerar snabbmatsregeln för att lugna ett ilsket småbarn:

Snabbmatsrestauranger må ha sina problem, men de gör en sak väldigt bra: kommunikationen med kunderna.

Tänk dig att du är hungrig. Du kör fram till restaurangens beställningslucka och en röst sprakar i högtalaren: ”Vad får det lov att vara?” Du svarar: ”En hamburgare och pommes frites, tack.”

Säg mig nu vad du tror att rösten svarar på det?

  • ”Vad är problemet, är du för lat för att laga mat ikväll, eller?”
  • ”Du borde ta två hamburgare, du ser hungrig ut.”
  • ”Det blir 50 kr, kör fram till nästa lucka.”

Svaret är: inget av ovanstående alternativ!

Det allra första personen kommer att göra är att upprepa din beställning för dig. Det gör hen för att hen måste se till att hen förstår exakt vad du vill ha (”Okej, så en hamburgare med pommes frites. Något att dricka?”) innan hen säger: ”Det blir 50 kr. Kör fram till nästa lucka.”

Vanliga konversationer följer enkla växelvisa mönster. När vi pratar turas vi om (”Jag gillar choklad!” ”Jag med! Jag älskar choklad!”).

Men det här mönstret förändras dramatiskt när en person är upprörd.

Så hjälper du ett ilsket småbarn att lugna ner sig med hjälp av snabbmatsregeln

Regeln för att prata med någon som är upprörd eller arg lyder: Den som är mest upprörd pratar först (och får en extra lång stund på sig att ventilera). Den andra personen lyssnar tålmodigt och bekräftar hans känslor med omtanke och intresse (”Wow! Hennes agerande gjorde dig verkligen arg!”). Först därefter får vännen sin stund att berätta vad hon tänker om situationen.

På snabbmatställen får personen som är hungrigast prata först. Och när det gäller föräldrar och småbarn (eller i alla dialoger mellan två personer) får den person som är mest upprörd – ”hungrigast på uppmärksamhet” – prata först.

Är det verkligen så viktigt att växla så här? Absolut! Så här är det: Upprörda människor är urdåliga på att lyssna. Stora känslor (som ilska och rädsla) förvandlar våra öppna sinnen till stängda dörrar. Men när vi har fått uttrycka våra känslor – och fått dem bekräftade – öppnas våra sinnen igen och vi kan återigen uppmärksamma goda råd från människor vi älskar.

Ytterligare en metod för att lugna ett ilsket småbarn

När du bekräftar vad en person har berättat för dig om sina känslor är dina ord inte lika viktiga som hur du säger dem (ditt tonläge, ansiktsuttryck och dina gester).

Många mammor och pappor säger att snabbmatsregeln är en av de viktigaste föräldrakunskaper (och livskunskaper) de någonsin har lärt sig.

Fler tips för hur du hanterar ett ilsket småbarn:

Lär dig tala samma språk som ditt upprörda småbarn. För att vara säker på att du når fram till ditt småbarn är det viktigt att du använder ett språk som de förstår…ett språk som jag kallar Toddler-ese (småbarnska)! Lär dig prata flytande Toddler-ese här.

Uppmuntra till samarbete med time-ins. Hur viktigt det än är att hantera småbarnstrots och utbrott i stunden…är det ännu viktigare att belysa det goda, samarbetsvilliga beteendet som vi vill se. Ett sätt att göra det på är med vad jag kallar time-ins; små belöningar för gott uppförande. Ta reda på mer om time-ins här

Använd magisk andning. Genom att lära ditt småbarn de lugnande fördelarna med djupandning kan du hjälpa dem att börja självreglera sig när de blir upprörda. Så lär du ut ”magisk andning”

Erbjud en kompromiss ni båda vinner på. För ett småbarn kan en dag vara full av strider de aldrig vinner. Så varför inte förhandla fram en lösning som får er båda att känna er som vinnare när du går in i en konflikt med henne? Så förhandlar du fram en vinnande kompromiss

Gör ditt bästa för att hålla dig lugn. Arga småbarn vet verkligen hur de ska göra för att bäst provocera oss! Men kom ihåg att ditt småbarn ser allt du gör och om du exploderar börjar de lära sig att det är okej. Så håller du dig lugn när ditt småbarn försöker provocera fram en reaktion.

Spara handfasta konsekvenser till aggressivt eller farligt beteende. Fastän din instinkt är att straffa ditt småbarns utbrott är det viktigt att spara handfasta konsekvenser såsom att ta en time-out eller ge böter till beteenden som är farliga eller aggressiva. 

Ge aldrig ditt småbarn smisk. Smisk lär ditt småbarn att våld är ett acceptabelt sätt att hantera arga, upprörda känslor. 

Slutsatser om hur man hanterar ilskna småbarn

Det kan vara en utmaning att hantera småbarnets arga utbrott. Läs The Happiest Toddler on the Block för tips om hur du minskar utbrott och uppmuntrar till samarbete.

Se liknande inlägg

Have questions about a Happiest Baby product? Our consultants would be happy to help! Submit your questions here.

Disclaimer: The information on our site is NOT medical advice for any specific person or condition. It is only meant as general information. If you have any medical questions and concerns about your child or yourself, please contact your health provider. Breastmilk is the best source of nutrition for babies. It is important that, in preparation for and during breastfeeding, mothers eat a healthy, balanced diet. Combined breast- and bottle-feeding in the first weeks of life may reduce the supply of a mother's breastmilk and reversing the decision not to breastfeed is difficult. If you do decide to use infant formula, you should follow instructions carefully.