En av de vanligaste frågorna föräldrar ställer om SNOO är: ”Hur svårt är det att vänja av bebisar från SNOO och flytta över dem till en spjälsäng?” JAG ÄLSKAR den frågan för att svaret är så enkelt: Det är otroligt lätt! 

Alla barn är unika och för vissa tar det längre tid att vänja sig av med rörelse än andra. Men en bebis hjärna vid fem eller sex månaders ålder är mycket mer mogen än en nyfödds hjärna och kan klara långa sammanhängande sömnperioder utan att behöva vaggas eller lindas (de sover fortfarande bättre med vitt brus).

Låt mig förklara:

Under de första månaderna i livet – den fjärde trimestern – är världen alldeles för stilla för bebisar. De saknar det ständigt mullrande ljudet, den rytmiska rörelsen och trånga omfamningen som vaggade dem till sömns i livmodern.

I livmodern vaggas bebisar vid varje andetag mamman tar. Bebisar blir alltså inte beroende av rörelse i en spjälsäng som SNOO efter de har fötts, de är födda med detta beroende. Det är därför det är så främmande för bebisar att sova i ett tyst rum och det kan faktiskt göra att de vaknar oftare.

Och det är lika viktigt att förstå att när bebisar är 5–6 månader gamla har de naturligt växt ifrån sitt behov av rörelse (och lindning). Så oroa dig inte, bebisar kan helt enkelt inte bli beroende av rörelserna i SNOO!

Din bebis har kommit en bra bit på vägen... och är äntligen tillräckligt mogen för att börja sova i spjälsängen.

Rekommenderade steg för övergång från SNOO till en spjälsäng 

Det är ingen som helst brådska att vänja av din bebis från SNOO! Föräldrar som försöker det vid 3–4 månaders ålder upptäcker ofta att deras bebisar klarar det bra i början, men får avbruten sömn senare. Jag rekommenderar absolut att du väntar till 5 eller 6 månaders ålder innan du börjar med avvänjningen. (Obs: Även om din bebis tår når den nedre ändan av sängen, så rekommenderar vi ändå inte att avvänjningen påbörjas före 5–6 månaders ålder.)

Steg 1: Gör armarna fria

Släpp ut en av barnets armar ur SNOO Sack (det finns snäppöppningar vid axlarna). Frigör en arm och se hur din bebis sover. Om hon rycker till och vaknar så gå tillbaka till att linda båda armarna och försök igen om en vecka.

Efter ett par nätters bra sömn med en arm ute kan du lossa den andra armen.

Steg 2: Sätt på funktionen för avvänjning

Ungefär en vecka innan du vill flytta över din bebis från SNOO till en spjälsäng ska du gå in i appens inställningar och aktivera ”Avvänjning”.

I ”Avvänjningsläget” kommer SNOO inte att ge din bebis någon rörelse på den blå basnivån, men den kommer fortfarande att spela vitt brus. Men om ditt barn blir oroligt svarar SNOO som vanligt – med rörelse och ljud – för att lugna din bebis och återvänder sen gradvis till lite ljud, men ingen rörelse.

Säkra alltid din bebis i SNOO genom att dra SNOO Sack-öglorna genom sängens säkerhetsklämmorna för att förhindra att din bebis trycker sig upp och faller ur sängen (den största oron för bebisar över 4–5 månader).

Steg 3: Flytta över till spjälsängen 

Fortsätt att ha på vitt brus under alla tupplurar och nätter under övergången till spjälsängen – som vanligtvis tar 1 eller 2 veckor. Många föräldrar tycker att vitt brus är till stor hjälp för att bibehålla bra sömn under alla småbarnsåren och därefter.  

OBS! När du är redo är det lätt att avvänja barnet från vitt brus; sänk bara volymen lite varje natt under 1-2 veckor…och du är klar!

Recensioner om SNOOs avvänjningssteg 

Här delar ett par föräldrar med sig av sina personliga erfarenheter av avvänjning från SNOO: 

”Vi satte på funktionen för avvänjning ett par veckor innan vi planerade att flytta över vår bebis till spjälsängen. Jag var orolig över den första natten, men det gick riktigt bra! (Vi har alltid ökat nivån till lila och låtit den gradvis komma tillbaka till blå nivå – med ljud, men utan rörelse. Han sov alltid innan SNOO slutade röra sig. Bytet till spjälsängen var friktionsfritt och han sover hela natten i den ända sedan dess. Vi skulle inte kunna vara nöjdare!” – Molly

”Under de senaste 5 månaderna (eller 172 dagarna) har hon sovit i sin SNOO... när hennes tår till slut nådde ändan av SNOO (längd i 100:e percentilen!) var vi tvungna att flytta över till spjälsängen! Under den första natten hon sov i sin egen spjälsäng, sov hon 12 timmar i streck – från 20.00 till 08.00!” – pamelaz via Instagram 

Observera att samma vita brus som används i SNOO finns i mp3-format och är nu tillgängligt i vår butik. Du kanske också skulle vara intresserad av The Happiest Baby Guide to Great Sleep: Birth to 5 Years (på engelska) av dr Karp – praktiska och effektiva sömnråd för månaderna och åren framöver!

Se liknande inlägg

Have questions about a Happiest Baby product? Our consultants would be happy to help! Submit your questions here.

Disclaimer: The information on our site is NOT medical advice for any specific person or condition. It is only meant as general information. If you have any medical questions and concerns about your child or yourself, please contact your health provider. Breastmilk is the best source of nutrition for babies. It is important that, in preparation for and during breastfeeding, mothers eat a healthy, balanced diet. Combined breast- and bottle-feeding in the first weeks of life may reduce the supply of a mother's breastmilk and reversing the decision not to breastfeed is difficult. If you do decide to use infant formula, you should follow instructions carefully.