Det finns gott om folk som erbjuder nyblivna och förstagångsföräldrar tips om hur man ska klara av att ta hand om bebisar. Jag har själv skrivit en del och lita på mig – du kommer behöva dem! Men här kommer något annorlunda, nytt... Tips för att hjälpa dig må bra, växa och verkligen njuta av din resa som förälder för första gången.

Råd till förstagångsföräldrar

1. Lita på dig själv

En del föräldrar får en känslomässig whiplash som får dem att kastas mellan känslan att de har situationen under kontroll... och att de är inkompetenta nybörjare. Men vet du vad? Du är den nyaste länken i en obruten kedja av framgångsrika föräldrar som funnits sedan tidernas begynnelse! Tro mig, det blir mycket besvärligare senare (rädslor, orättvisa vänner, tonårstrauman, osv.). Men tills vidare kommer du att lyckas fullständigt om du bara håller dig till det viktigaste: kärlek, beröring, sång, mjölk och tålamod.

2. Var snäll mot dig själv

Om du är som många andra förstagångsföräldrar så har du knappt hållit en nyfödd –- tills du fick din egen – och ändå tänker du att du automatiskt borde vara expert på bebisvård. Var inte så hård mot dig själv. Var lika stöttande mot dig själv som du hade varit mot din bästa vän. Det är en säker framgång till större tillfredsställelse och lycka.

3. Sov mer. Vi menar det.

Om föräldraskap är en stor ballong fylld med glädje så är utmattning nålen som sticker hål på den! Din sömn kan lyfta eller sänka ditt humör. Efter 30 år inom barnavården har jag sett om och om igen hur sömnbrist kan driva mammor och pappor till tårar. Den får dig att känna dig ensam, inkompetent, på helspänn och orsakar allvarliga olyckor och sjukdomar. De 5 S:enär enkla verktyg som hjälper ditt barn att sova och det är även SNOO, vår smarta säng; den säkraste bebissängen som någonsin gjorts! (Okej, jag är väl lite partisk, men den är faktiskt det!)

4. Ta emot all hjälp du kan få

Aldrig förut har mammor och pappor förväntats att ta hand om sina nyfödda alldeles ensamma. Tidigare i historien har vi alltid haft mammor, fastrar, mostrar och äldre systrar boende i närheten som kunnat hjälpa till. Och när båda föräldrarna jobbar är de ännu mer pressade. Så tveka inte att be om eller betala för hjälp. Du behöver – och förtjänar – det. Förlita dig på dina vänner och din familj, kolla upp SNOO eller anlita hjälp. Du kommer att sova bättre och till fullo njuta av din vackra, växande familj.

5. Var flexibel

Du kommer naturligtvis att tycka att en del filosofier om barnuppfostran verkar mer logiska än andra, men om jag skulle göra en bildekal för föräldrar, så skulle det stå ”Var flexibel... eller dö!” på den. Det är fantastiskt att ha idéer och planer, men våra barn är här för att utmana våra förutfattade förväntningar. Ett annat citat som jag älskar är från en man på 1600-talet, ”Innan jag fick barn hade jag 6 teorier om hur jag skulle uppfostra dem. Nu har jag 6 barn och inga teorier!”  Var flexibel, speciellt när saker och ting inte blir som det var tänkt. Du kan bli överraskad av hur du kan hålla dig på gott humör genom att ”ta det som det kommer”.

6. Behåll ditt sinne för humor

Kom ihåg att perfektion bara existerar i ordboken. Så glöm stolthet, glöm organisering, var snäll mot dig själv och... Skratta, skratta, skratta! Skratt muntrar upp, sänker din stressnivå och det är precis vad jag som läkare ordinerar!

7. Ta hand om varandra. Och gör lite roliga saker!

Att ta hand om din bebis är bara halva jobbet, den andra halvan är att ge din bättre hälft lite kärlek. Gå ut och ät eller ta en promenad tillsammans när en familjemedlem kommer på besök. Ta er tid att laga mat tillsammans, mys i soffan och kanske till och med…ska jag säga det…du vet!

8. Lev. Livet.

Det har blivit nästan lika irriterande att få höra ”tiden går så fort” som det är att höra ”sov när bebisen sover.” Men det är sant! Och om ditt huvud är fast i det förflutna eller i framtiden kommer du att missa det mirakel som är din bebis första år i livet. Håll henne nära och känn hennes hjärtslag. Förlora dig i hennes leende. Se till att verkligen vara närvarande när hon säger mamma eller pappa för första gången. Det finns inte många, om några, lyckligare stunder i livet. Njut och blomstra som förälder!

Se liknande inlägg

Have questions about a Happiest Baby product? Our consultants would be happy to help! Submit your questions here.

Disclaimer: The information on our site is NOT medical advice for any specific person or condition. It is only meant as general information. If you have any medical questions and concerns about your child or yourself, please contact your health provider. Breastmilk is the best source of nutrition for babies. It is important that, in preparation for and during breastfeeding, mothers eat a healthy, balanced diet. Combined breast- and bottle-feeding in the first weeks of life may reduce the supply of a mother's breastmilk and reversing the decision not to breastfeed is difficult. If you do decide to use infant formula, you should follow instructions carefully.