Är du osäker på när du ska sluta linda din bebis?

Mammor och pappor har lindat sina bebisar i århundraden. Varför? För att det så effektivt får spädbarn att lugna ner sig och sova bättre. Tack vare den senaste medicinska forskningen vet vi nu precis hur viktigt det är.

Ett hem som kännetecknas av en bebis som skriker och utmattade föräldrar kan ofta leda till äktenskapsproblem, barnmisshandel, förlossningsdepressioner, plötslig spädbarnsdöd (på grund av otrygga sovvanor), amningsproblem, bilolyckor, mammaövervikt osv. Studier visar till och med att risken för fetma under de första åren minskar väsentligt om bebisen sovvanor förbättras. Därmed har det visat sig att lindning, som gör att bebisen rör sig mindre och sover bättre, är ett viktigt verktyg för att hela familjens hälsa ska bli bättre!

Då ska du sluta linda

  • Det kort svaret: Man måste sluta linda bebisen när hen kan vända på sig. Det kan inträffa redan vid 2 månaders ålder.

  • Det långa svaret: Inlindning bidrar i själva verket till att hindra bebisen från att vända sig från rygg till mage (en riskfaktor för plötslig spädbarnsdöd) så du borde inte sluta med det för tidigt. Vad som är bra är att det finns en ny slags babysäng med inbyggd inlindning som gör att bebisar ligger kvar på ryggen. Den heter SNOO Smart Cot. Den nya tekniken gör det möjligt att på säkert sätt fortsätta med inlindning i upp till 6 månader.

När och hur länge ska bebisar lindas?

Medan inlindning har blivit mer och mer populärt under de senaste 15 åren, har även farhågor och kontroverser om denna uråldriga företeelse ökat. En del läkare varnar nu föräldrar att de ska sluta linda sina bebisar vid 2 månaders ålder eftersom de är rädda att en bebis kan vända sig från rygg till mage... och inte ha händerna fria för att häva sig upp och lyfta ansiktet från madrassen för att kunna andas. Till och med det ansedda American Academy of Pediatrics (AAP) (amerikansk organisation för barnläkare) tillkännagav nyligen att föräldrar borde avvänja sina spädbarn från inlindning så snart spädbarnen börjar vända sig från rygg till mage (vilket kan inträffa redan vid 2-3 månaders ålder).

Det låter logiskt, men på grund av detta blir det förvirrande: AAP rekommenderar också att bebisar bara sover på rygg de första 6 månaderna och att de inte sover i föräldrarnas säng det första året. Det är intressant eftersom lindning gör det svårare för en bebis att rulla över på sidan eller magen och det har visat sig minska föräldrarnas benägenhet att dela säng med barnet. Så om man slutar linda tidigt blir det svårare att efterleva de här rekommendationerna. 

Vad ska man som förälder göra? När ska man sluta linda?

När och hur man avvänjer bebisar från lindning

Spädbarn mår som bäst, och sover som bäst, när man ”återskapar” livmodersmiljön (genom lindning, dovt vitt brus och lugnande vaggning) under de första 3–4 månaderna efter förlossningen. De mår väldigt bra av en så kallad 4:e trimester.

Generellt sett mår spädbarn som bäst när de lindas i 4–5 månader. Därefter kan man börja avvänjningen genom att linda bebisen med en arm utanför lindan. Om hen fortsätter att sova bra under ett par nätter kan man sluta med lindningen helt. (Om hen återgår till att vakna på nätterna börjar man med lindningen på nytt och återkommer till metoden med armen utanför lindan efter ungefär en månad. Den här månadscykeln upprepas fram tills att det fungerar.)

Men, om din bebis försöker vända på sig, måste du sluta linda hen ganska snabbt... precis som AAP rekommenderar. Problemet är att avvänjning från inlindning är mycket svårare när bebisar bara är ett par månader gamla. I den här åldern behöver de ofta fortfarande känslan av att vara i sin mammas mage för att hjälpa dem sova och hindra dem från att vakna ofta.

Det är därför det är extra viktigt att använda vitt brus som ett signal för alla sovstunder och nätter om du måste sluta linda vid 2–3 månaders ålder. En mjukt vaggande rörelse är en annan bra signal, men tänk på att endast gungor där bebisen ligger helt platt är säkra för din bebis.

Finns det något sätt att undvika att det uppstår problem när man slutar med lindning? För första gången i världshistorien är svaret faktiskt: JA!

SNOO: Den första spjälsängen med säker lindning varje gång!

För att lösa de här säkerhetsfrågorna uppfann mitt team världens första och enda spjälsäng som ger bebisar alla fördelar med lindning, utan någon av riskerna!

SNOO Smart Cot är den enda babysäng som hjälper spädbarn att sova säkert på ryggen när de sover, både under dagen och på nätterna, tack vare den unika SNOO Sack-inlindningen, som fästs med säkerhetsklämmor i babysängen. Vi kan med stolthet säga att det här gör att SNOO... är den säkraste babysäng som någonsin tillverkats!

Dessutom är den specialdesignade sovpåsen SNOO Sack fantastisk för att:

  • Ventilerad för att förhindra överhettning
  • Löst runt benen... för att hålla höfterna säkra
  • Dragkedja så att den inte kan gå upp oavsiktligt

SNOO kallas en ”smart sleeper” eftersom den ger den lugnande känsla under den fjärde trimestern som bebisar älskar så mycket, i precis rätt doser. SNOO är intelligent och väljer den nivå vitt brus och lugnande rörelser som kommer att lugna ditt oroliga barn och hjälpa det att sova!

den bidrar till att underlätta sömnen, gör det lättare av avvänja din bebis från inlindning, och ökar säkerheten

Föräldrar älskar SNOO för att den hjälper deras älskling att sova bättre samtidigt som den minskar risken för att de själva drabbas av sömnbrist. Minskad sömnbrist kan i sin tur leda till färre amningsproblem, förlossningsdepressioner, föräldrabråk och hjälper föräldrar att motstå lockelsen att somna med bebisen på mindre säkra ställen som till exempel på soffan eller i föräldrarnas säng. 

SNOO är den enda sovlösningen som håller ditt barn säkert på rygg hela natten, något som rekommenderas av Royal College of Pediatrics and Child Health, och SNOO Sack möjliggör säker lindning. Sist men inte minst slipper du fundera över när du ska du sluta linda. I SNOO kan du linda obekymrat tills du är redo att byta till en spjälsäng när bebisen är runt 6 månader gammal.

Se liknande inlägg

Have questions about a Happiest Baby product? Our consultants would be happy to help! Submit your questions here.

Disclaimer: The information on our site is NOT medical advice for any specific person or condition. It is only meant as general information. If you have any medical questions and concerns about your child or yourself, please contact your health provider. Breastmilk is the best source of nutrition for babies. It is important that, in preparation for and during breastfeeding, mothers eat a healthy, balanced diet. Combined breast- and bottle-feeding in the first weeks of life may reduce the supply of a mother's breastmilk and reversing the decision not to breastfeed is difficult. If you do decide to use infant formula, you should follow instructions carefully.