Vad är den fjärde trimestern? 

Den fjärde trimestern är den beteckning som jag har gett de första 3 månaderna av ett barns liv. Barn föds för tidigt! Ja, du läste rätt. Om bebisar hade fått bestämma hade de valt att få ytterligare några månader i magen. Därför ska du de första tre månaderna efter födelsen – den fjärde trimestern – tänka på ditt barn som ett foster utanför magen. 

Vad vill ditt barn ha under den fjärde trimestern?

En fjärde trimester (en bebis första tre levnadsmånader) med gosande är vad som står högst upp på din bebis önskelista! Du kanske tycker att din rogivande barnkammare ger din nyfödda bebis den perfekta omgivningen, men sett ur din bebis synvinkel så känns ditt hem delvis som ett stökigt kasino i Las Vegas... och delvis som en mörk garderob!

Jag säger alltid till mina patienter att bebisar föds för tidigt. Jag vet vad du tänker: Skämtar du? För tidigt?! För de flesta mammor känns det som att graviditetens sista månad aldrig ska ta slut. När man har halsbränna, svullna fötter, bristningar och är kissnödig varannan timme känns det inte längre så glamoröst att vara gravid.

Men trots att man längtar efter att hålla sin bebis i famnen hade den lille helt klart valt att stanna några extra månader i livmodern om hen hade fått bestämma. 

Tyvärr var din bebis hjärna så stor att du var tvungen att få ut henne efter 9 månader trots att hon fortfarande var mjuk och mosig och väldigt omogen. Men då var hon inte helt redo för den stora stygga världen utanför magen.

Därför kan det vara bra att tänka på henne som ett foster utanför magen under de första månaderna.

Faktum är att mormödrar, barnmorskor och barnsköterskor som är bra på att trösta bebisar alla har en sak gemensamt: de är bra på att efterlikna miljön i en livmoder.

För att bli en bra ersättning till livmodern behöver du först veta följande: Hur var det där inne? Varmt? Visst. Mörkt? Foster ser faktiskt ett milt rött ljus när solens strålar går igenom din hud och dina muskler. Lugnt och tyst? Inte alls!

Vad kan jag förvänta mig under den fjärde trimestern?

Under den fjärde trimestern kan du vänta dig att din bebis kommer att vara gnällig och gråtig, och att du själv förmodligen kommer att vara helt slut. Nyfödda bebisar försöker anpassa sig till livet utanför livmodern där det var varmt och trångt! De kommer att testa stämbanden till bristningsgränsen med skrik, ge intrycket av att aldrig sova eller att sovstunderna är korta och oförutsägbara, och själv får du sova på de stunder som bjuds. 

Det är dock så att verkligheten kan innebära ett rejält bakslag. Den fjärde trimestern är stressig, frustrerande och oerhört tröttsam då en del föräldrar föder kinkiga bebisar. Bebisar som bara är glada när de får ligga i famnen, och även då, inte alltid är nöjda. De har en röst och tvekar inte att använda den. Babygungor, babysitters eller någonting annat som inte är mammans armar? Slöseri med pengar. Tupplurar tas sällan och det går lång tid mellan dem, och mat-, vaken-, sovcykeln tar upp all deras tid.

Hur tröstar man en bebis under fjärde trimestern?

Före födseln lever foster flott med rytmiska förnimmelser: smekningen från de väggarna mjuka som velour, massor av vaggande rörelser, och högt svischande ljud från blod som pulserar runt genom artärerna i livmodern (förresten hör de inte dina hjärtslag). För att ta hand om din bebis under den ”fjärde trimestern” ska du ge hen möjlighet att njuta av inlindning, hyschande, gungande rörelser, hålla hen i sido-/magposition och ge hen möjligheter att suga. De här metoderna kallar jag de 5 S:en. De kommer få din bebis att känna sig som hemma igen och sätter igång hens lugnande reflex

Se liknande inlägg

Have questions about a Happiest Baby product? Our consultants would be happy to help! Submit your questions here.

Disclaimer: The information on our site is NOT medical advice for any specific person or condition. It is only meant as general information. If you have any medical questions and concerns about your child or yourself, please contact your health provider. Breastmilk is the best source of nutrition for babies. It is important that, in preparation for and during breastfeeding, mothers eat a healthy, balanced diet. Combined breast- and bottle-feeding in the first weeks of life may reduce the supply of a mother's breastmilk and reversing the decision not to breastfeed is difficult. If you do decide to use infant formula, you should follow instructions carefully.