Vitt ljus uppkommer genom att ljus i olika färger blandas. (En regnbåge uppstår när vitt ljus bryts i alla de färger som ingår.) På samma sätt är vitt brus en mix av olika toner som blandas.

Vitt brus är ett fantastiskt verktyg för att lugna ditt barn och hjälpa det att sova. Men det finns några vanliga missförstånd om hur det ska användas. Vissa föräldrar tänker:

Min bebis sover så bra att vitt brus känns onödigt.

Vitt brus är ett måste, även för problemfria bebisar. Då sover de helt enkelt ännu bättre. Dessutom förebygger vitt brus de sömnproblem som kan förstöra ditt liv när bebisen är mellan fyra och tolv månader.

Det är väldigt vanligt att spädbarn med bra sovvanor plötsligt börjar sova dåligt efter den fjärde trimestern. Det händer eftersom:

  1. Den lugnande reflexen avtar
  2. Bebisar blir väldigt sociala och vaknar när de hör små ljud mitt i natten
  3. Avvänjning från lindning
  4. Tandsprickning

Alla dessa fyra faktorer leder till att sömnproblemen ökar. . . precis när du trodde att du fixat det.

Att använda rätt vitt brus kommer att hjälpa dig att lösa dessa problem. Inom några veckor kommer din telning att förknippa ljuden med en skön sömn. Ja, det här ljudet känner jag igen. . . Nu ska jag sova lite. När hen blir äldre kommer hen att kunna sova trots störningar utifrån, som TV:n eller lastbilar som kör förbi, eller inifrån, som smärta från tandsprickning, en lätt förkylning, lite hunger.

Obs! Använd inte vitt brus hela dagen. Att höra normala ljud i hemmet, många timmar om dagen, hjälper ditt barn att göra skillnad på alla intressanta ljud i omgivningen, som t.ex. tal, musik och så vidare.

Alla sömnljud med vitt brus – vågor, regn, ljud från naturen – fungerar lika bra.

Många tror att det bara finns en typ av vitt brus, men det finns faktiskt två: ett med hög tonhöjd och ett med låg tonhöjd, och faktum är att de har helt motsatt effekt.

Vitt brus med hög tonhöjd är skärande, väsande, gnälligt och irriterande, som exempelvis sirener, larm, personsökare och skrik. De här ljuden är bra för att dra till sig uppmärksamhet (och lugna en gråtande bebis), men är hemska när man ska sova.

Vitt brus med låg tonhöjd är däremot entonigt och sövande, som till exempel bilar och flygplan, regn som slår mot taket eller en långtråkig föreläsning. Det ljudet fungerar inte om man vill dra till sig uppmärksamhet men är perfekt för att få oss att somna.

Intressant nog är livmodersljuden ursprungligen skärande och väsande, men livmodersväggen och fostervattnet filtrerar bort de höga frekvenserna vilket gör att fostret bara hör ett dovt mullrande.

Dessutom är enformiga ljud, till exempel hårtorkar eller regndroppar mot ett tak, mycket effektivare än hjärtslag, vågskvalp och skogsljud.

Obs! Föräldrar använder intuitivt rätt tonläge för att lugna sin skrikande bebis. De börjar med ett högt, väsande shhhh-ljud och sänker därefter gradvis tonljudet och volymen allt eftersom deras bebis lugnar sig och somnar.

Vitt brus för sömn bör spelas upp på så låg volym som möjligt.

När ditt barn gråter behöver du först sätta igång den lugnande reflexen och sedan se till att den fortsätter att vara igång.

För att aktivera den, gör ett kraftigt hyschande ljud som är lika högt som gråten. En dammsugare har en ljudstyrka på 75 dB och en hårtork så mycket som 90 dB. Men en bebis överröstar dem båda. Babyskrik går upp till 100 dB eller mer! Det är som om ett tunnelbanetåg skulle passera direkt vid hennes öra! Inte att undra på att ett tyst hyschande sällan lugnar skrik – barnet skriker så högt att det inte ens kan höra oss.

När skriken börjar avta kan du hålla igång bebisens calming reflex (lugnandereflex) genom att spela upp ett brummande ljud som låter ungefär lika högt som en dusch (65–70 decibel). Jag kan varmt rekommendera att man använder en smart bebissäng som automatiskt höjer volymen när bebisen skriker, och sänker den till ett mörkt, brummande ljud när hen lugnar sig.

Vad händer om man inte använder det vita bruset till sin bebis?

Alla vitt brus-apparater fungerar inte lika bra. Vissa kan inte skapa det där låga, brummande ljudet som spädbarn behöver, och andra av efter en viss tid. Vi rekommenderar att du använder SNOO, då den spelar upp vitt brus automatiskt och kontinuerligt och höjer volymen stegvis när bebisen skriker. Smarta bebissängar som SNOO främjar sömn för bebisar (och deras föräldrar).

Om du vill veta vad föräldrar som använder SNOO tycker PÅ RIKTIGT kan du klicka här för att se en lista med SNOO-recensioner.

Se liknande inlägg

Have questions about a Happiest Baby product? Our consultants would be happy to help! Submit your questions here.

Disclaimer: The information on our site is NOT medical advice for any specific person or condition. It is only meant as general information. If you have any medical questions and concerns about your child or yourself, please contact your health provider. Breastmilk is the best source of nutrition for babies. It is important that, in preparation for and during breastfeeding, mothers eat a healthy, balanced diet. Combined breast- and bottle-feeding in the first weeks of life may reduce the supply of a mother's breastmilk and reversing the decision not to breastfeed is difficult. If you do decide to use infant formula, you should follow instructions carefully.