Min bebis vaknar och skriker och gråter på natten

Den här artikeln ger råd specifikt för spädbarn mellan 3 och 12 månader.

Nattvak och nattskrik gör ont i hjärtat. Och självklart rusar vi ofta upp så fort vi hör det eftersom vi inte vill att hela familjen ska vakna (och hoppas kunna vyssja den lille till sömns innan hen vaknar helt). Den vanligaste sömnstörningen under det första året är att bebisen vaknar på nätterna. Ungefär en fjärdedel av alla 5-månadersbebisar kan inte sova 6 timmar i sträck. Och de som vaknar ofta på nätterna får i genomsnitt 1,5 timmars mindre sömn än de som inte gör det.

Den nya zeeländska forskaren Jacqueline Henderson och hennes kollegor lät föräldrar föra dagbok över sina bebisars sömnmönster. De kom fram till att:

  • 50% av alla 3 månader gamla bebisar sover 5 timmar i sträck. (Inte illa!)
  • 50% av alla 5 månader gamla bebisar sover 8 timmar, från kl.22:00 till kl.06:00 (Jackpott!)
  • 15 procent av alla spädbarn kan inte ens sova 5 timmar i sträck innan sin första födelsedag. (Aj, aj!)

En annan kanadensisk studie visade att:

  • En tredjedel av alla 5 månader gamla bebisar som vaknade på natten kunde fortfarande inte sova 6 timmar i sträck vid två och ett halvt års ålder. (Ingen vidare!)

Vaknar din bebis varje timme?

Om en bebis vaknar en gång i timmen om nätterna måste man försöka skapa en daglig rutin. Rutiner är viktiga för spädbarn eftersom de undermedvetet talar om för bebisen när det är dags att leka, äta och sova. En bebis som vaknar en gång i timmen har dåliga vanor och det är viktigt att skapa en sovrutin som börjar minst en halvtimme innan läggdags. Läs mer om läggningsrutiner.

Saker att göra för att minska antalet uppvaknanden under natten

Vänta inte bara på att ditt 5-månadersbarns sömn ska reglera sig själv. Lyckligtvis finns det effektiva sätt att få ditt barn på rätt spår redan tidigare. Börja med att införa en lugnande nattningsrutin. Använd ett starkt vitt brus hela natten – det kommer att lära din lilla älskling att lugna sig själv med hjälp av verktyg som inte kräver din närvaro.

Om din bebis är över 5 månader och fortfarande vaknar mellan midnatt och kl 6 på morgonen bör du överväga följande:

Orsaker till att bebisen vaknar på natten

  • Hen är uppe i varv.
  • Något stör (hen är till exempel hungrig).
  • Hen har för många felaktiga vanor och inte tillräckligt många goda sömnverktyg.
  • Nattningstiden är fel (för tidig, för sen eller för oregelbunden).

Låter punkterna på listan bekanta? Det kommer säkert inte som en överraskning när vi avslöjar att de här är precis samma saker som gör att spädbarn kämpar emot för att inte somna. Om man tar tag i de här problemen kommer de flesta bebisar i åldern 3-12 månader att sluta vakna eller vakna mindre ofta på nätterna.

Men efter årtionden av bebis-observationer har jag lärt mig att bra rutiner och sömnvanor som vitt brus och en snutte (ett litet kramdjur eller en snuttefilt, säker att använda efter 12 månader) kan vara tricket som får din lilla älskling att sova bättre.

***

SNOO Baby Cot är Happiest Baby:s senaste innovation. När din bebis är orolig svarar den med unika lugnande ljud och varsam gungning, som i mammas mage, och hjälper på så sätt bebisen... och även föräldrar att somna snabbt. Läs mer.

Se liknande inlägg

Have questions about a Happiest Baby product? Our consultants would be happy to help! Submit your questions here.

Disclaimer: The information on our site is NOT medical advice for any specific person or condition. It is only meant as general information. If you have any medical questions and concerns about your child or yourself, please contact your health provider. Breastmilk is the best source of nutrition for babies. It is important that, in preparation for and during breastfeeding, mothers eat a healthy, balanced diet. Combined breast- and bottle-feeding in the first weeks of life may reduce the supply of a mother's breastmilk and reversing the decision not to breastfeed is difficult. If you do decide to use infant formula, you should follow instructions carefully.